Министърът на отбраната поздрави контингентите в чужбина

23.12.2014 | 19:00
Министърът на отбраната поздрави контингентите в чужбина

В навечерието на Коледа и Нова година бе спазена традицията министърът на отбраната да поздрави войниците от българските контингенти зад граница. Репортаж на Васил Детелинов.


Заради по-малкото пари за отбрана ще се наложат съкращения на част от разходите на военното ведомство.

През 2015 година министър Ненчев ще търси пари за модерна техника за обезвреждането на стари боеприпаси, съобщи самият той на среща с медиите на 23 декември:

"Лично съм много обезпокоен. Не само от това, че имаме едно немалко количество мини в Горни Лом, които се налага да утилизираме спешно. Притеснен съм и, че в наши складове също съхраняваме боеприпаси с отпаднала необходимост".

По традиция в края на всяка година военният министър поздравява българските контингенти зад граница чрез видео конферентна връзка.

Български военни има в международните мисии в Афганистан (ISAF), Косово (KFOR и UNMIK), Босна и Херцеговина (EUFOR „ALTHEA”), Грузия (EUMM), Операция на ЕС в крайбрежните води на Сомалия и Аденския залив (EU NAVFOR ATALANTA), Либерия (UNMIL), Сомалия и Африканския рог (Ocean Shield), Мали (EUTM Mali) и Операцията на НАТО „Active Fence” /до октомври 2014/.

Контингентът в Турция участва в продължение на три месеца в операцията на НАТО в Турция „Active Fence”. Личен състав от националния комуникационно-информационен модул по КИС на НАТО (DCMF) е работил по усилване на противовъздушната отбрана на страната, съобщава сайтът на МО.

 

Тази година 125 военни ще посрещнат празниците далеч от семействата си.

Още по темата

В Мали е изпратен екип от четирима лекари, които се очаква да се завърнат през февруари 2015. Командващ мисията е подп. Ленгарски.

"На юг продължава борбата с вируса ебола. Изключително заразно и смъртоносно заболяване. По официални данни има 8 потвърдени заразени с вируса и те са починали, а 258 случая се разследват. Далече от родината, на хиляди километри от своите близки роднини българският медицински екип изпълнява с висок професионализъм поставените му задачи", каза подполковник Кирил Ленгарски , комадващ мисията в Мали.

Министър Ненчев обеща да се обърне необходимото внимание на завръщащи се военни лекари от рисковия регион:

"В такъв район опасност винаги има. Разбира се, че ще извършим пълен преглед. Ние имаме добре оборудвани лаборатории във ВМА със съответните екипи, екипировка. Към момента за тях няма опасност в прекия смисъл на тази дума".

Още по темата

През 2015 българските военни ще продължат да се включват в международни учения. Няма постъпили нови искания за участия в мисии.

 


коментирай >
Още от България
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма