12500 войници от САЩ и НАТО остават в Афганистан след 1.1.2015 реши парламентът в Кабул

28.11.2014 | 17:19
12500 войници от САЩ и НАТО остават в Афганистан след 1.1.2015 реши парламентът в Кабул

НАТО приветства ратификацията от парламента на Афганистан на договора за статута на частите между Кабул и алианса и двустранното споразумение за сигурност между Кабул и САЩ.

"Алиансът вече има законово основание да продължи с невоенната мисия да подготвя, съветва и помага на афганистанската армия от 1 януари, както се договорихме с афганистанските власти", заяви ген. секретар на НАТО Йенс Столтенберг в съобщение, разпространено до медиите.

Горната камара на парламента в Кабул единодушно одобри договорите със САЩ и НАТО, позволяващи на 12 500 войници да останат в Афганистан след декември 2014.

Споразуменията бяха подписани от новото правителство в Кабул на 30 септември. Преди това бившият президент Хамид Карзай отказа да ги приеме.

Талибаните започнаха нова вълна от нападения над национални и чуждестранни обекти в Афганистан.

Петима афганистанци и един британец бяха убити, а над 30 души ранени при последния самоубийствен атентат над кола на британското посолство в Кабул на 27 ноември.

През 2015 САЩ се готвят да увеличат броя на войниците си в страната, за да запълнят празнината, останала в мисията на НАТО след напускането на някои страни, съобщи Ройтерс на 25 ноември, цитирайки три различни анонимни източници.

Окончателната цифра не била все още договорена, но се предвиждало числеността на контингента на САЩ да се увеличи с няколко стотин повече от предвиденото.

"Ако не го направят, ще изгубят бази", е казал източникът на Ройтерс.

Според американския ангажимент, Вашингтон можел да добави още хиляда войници допълнително.