Българи и роми на протест срещу расизма

Според тях управляващите си служат с расистки обиди, вместо да вземат реални решения, което допълнително задълбочава проблемите.

21.12.2014 | 15:35 Редактор: Васил Детелинов
Българи и роми на протест срещу расизма

Протест срещу расизма и дискриминацията събра на едно място българи и роми. Причината – изказването преди седмица на здравния министър Петър Москов, че в ромските махали линейки ще влизат само с полиция, както и последвалите коментари в парламента по темата. Недоволството на гражданите беше организирано в социалните мрежи и събра около 150 души в София.

Всички дошли на емблематичното за българската демокрация място – градинката пред Кристал бяха категорични, че нападението на медицински екипи не е нормално и трябва да се наказва. Обявиха се обаче против трибуната на Народното събрание да се използва за популистки и расистки обиди.

  "Обидно е министър на здравеопазването да се изкаже по расистки начин, обидно е от парламентарната трибуна да се чуват такива неща и то не е обидно, а опасно за свободата на всички ни."-обясни Владимир Василев, протестиращ.

"Аз не смятам, че моята майка е с инстинкт на улична кучка, защото аз не съм си играл с прасета, защото аз не съм човекоподобно и не съм от въпросната популация. Аз съм човек и гражданин на България и искам към мен да се отнасят нормално, а не като човек,който принадлежи към някаква общност."-заяви Огнян Исаев, протестиращ.

 

 

Още по темата

С нестандартен хепънинг част от протестиращите показаха, че хората не трябва да се делят по расова и религиозна принадлежност.

  "Обичаме цветовете, обичаме всичко което е шарено. Не обичаме монотонното. Обичаме различията и не харесваме хората, които говорят расистки от парламента и смятаме, че прокуратурата трябва да се намеси, защото е срам и позор за България. -заяви журналиста Еми Барух.

С плакати и скандирани протестиращите извървяха разстоянието дo Народното събрание,където за кратко блокираха движението. До сблъсъци с полицията не се стигна.

Още в репортажа на Васил Детелинов.