Нови протести срещу полицейското насилие в САЩ

14.12.2014 | 10:24 Редактор: Лъчезар Вълев
Нови протести срещу полицейското насилие в САЩ

Продължават протестите срещу полицейското насилие в Съединените щати. Над 50 хил. души се събраха в Ню Йорк и Вашингтон на демонстрация под надслов "справедливост за всички". Протести се проведоха и в други големи градове на страната.

В Ню Йорк около 10 хил. души се събраха в южната част на Манхатън и се отправиха към полицейското управление на града. Протестиращите парализираха движението по някои от централните улици на града, сред които и известното Пето авеню. Според съобщения в медиите са били арестувани няколко души. Във Вашингтон сред събралите се десетки хиляди души бяха и членове на семейството на убитите от полицай Майкъл Браун и Ерик Гарнър. Митингът в американската столица се проведе по инициатива на няколко правозащитни организации, които поискаха реформа в системата на правоохранителните органи.

За пореден път протестиращите се обявиха срещу решенията на съда да не бъдат повдигани обвинения на полицаите, причинили смъртта на Майкъл Браун, Ерик Гранър и други убити чернокожи. Именно тези случаи доведоха до масови протести в редица щати, а полицията бе обвинена в расизъм.

При протестите в Бостън, щата Масачузетс, са били арестувани 23-ма души. По улиците на града около 2000 демонстранти. Те се събраха пред сградата на законодателната власт в щата и след това преминаха по главните улици на града, като скандираха лозунга "Няма правосъдие, няма мир".