Съдът отстрани Гунев от поста подуправител на БНБ

Цветан Гунев е разследван за престъпление по служба

03.12.2014 | 17:13 Редактор: Ирина Георгиева
Съдът отстрани Гунев от поста подуправител на БНБ

Софийският градски съд отстрани подуправителя на БНБ Цветан Гунев от длъжност, предаде Dnes.bg. Прокуратурата внесе на 2 декември повторно искането си Гунев да бъде отстранен от поста си, за да не повлияе върху свидетели.

Цветан Гунев е началник на управление "Банков надзор" в БНБ. Той е разследван за престъпление по служба. Според прокуратурата той не е упражнявал контрол върху дейността на КТБ.

Цветан Гунев е един от обвиняемите по делото за източване на 206 млн. лева от КТБ заедно с мажоритарния й собственик Цветан Василев, изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова.

В съдебната зала на 3 декември стана известно, че на 25 ноември, на Гунев е повдигнато ново обвинение - за нарушаване на служебни задължения.

Прокуратурата представи и показанията на трима свидетели, от които според обвинението става ясно, че Гунев може да окаже психическо въздействие върху свидетели, ако не бъде отстранен. 

Съдът се съгласи с доводите на прокуратурата.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

/снимка: Архив/