САС не отсрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев

Решението на магистратите е окончателно и не подлежи на обжалване

23.09.2014 | 16:08 Редактор: Ирина Георгиева
САС не отсрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев

Aпелативният съд потвърди решението на Софийски градски съд и не отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Въпреки протеста на прокуратурата, Гунев остава на поста си. Той е обвинен, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ за нарушения и нередности в дейността й.

И Апелативния съд не намери основания, които да доказват пряка вина на подуправителя на БНБ Цветан Гунев по казуса КТБ. Отново липсваха данни в подкрепа на тезата, че Гунев би могъл да повлияе на свидетели, ако продължи да заема поста си. Той не може нито да ги уволнява, нито да ги наказва, тъй като според Кодекса на труда това не влиза в правомощията му, изтъкна защитата.

Според Апелативния съд, Гунев не само че не пречи на разследването, а помага на досъдебното производство, като е дал всички отчети на КТБ до юни 2013 по свое желание и доброволно е излязъл в отпуск. Съдът упрекна прокуратурата, че вече 3 месеца не е привикала нито един служител от Банков надзор да свидетелства.

В края на заседанието Гунев заяви, че Банков надзор не е отговорен за казуса КТБ, защото той има функция на регулатор, а не на финансов контрольор. Причината за кризата в банката е умишлено предизвиканата ликвидност чрез медийна кампания.

"Ликвидният проблем, когато се появи внезапно, няма как да бъде решен от когото и да е, та камо ли от Банковия надзор. Ликвидният надзор все е едно някой да ви поиска 200 лв, а в джоба си да имате 3, ама да ви ги иска днеска." - коментира Гунев.

Подуправителят на централната банка заяви, че не е одобрявал кредитите, които са отпускани на КТБ  и отрече твърденията, че банката е пирамида. 

"Вие помните ли какви бяха пирамидалните структури? Те обещаваха да получите големи лихви по депозитите си, но не ги получавате, само че тук аз не знам някой тук да не е получил лихвата, или да им е била отказана." - коментира Гунев.

Решението на магистратите Цветан Гунев да остане на длъжност подуправител на централната банка е окончателно и не подлежи на обжалване.