Цената на винетките няма да се промени през 2015г.

Годишната винетка запазва стойността си от 67 лева, месечната ще бъде 25 лева, а седмичната - 10 лева

02.12.2014 | 12:11 Редактор: Ирина Георгиева
Цената на винетките няма да се промени през 2015г.

Цената на винетките няма да се промени и през новата година. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова на брифинг, предаде агенция Фокус. Годишната винетка запазва стойността си от 67 лева, месечната ще бъде 25 лева, а седмичната - 10 лева. 

Разпространението на новите винетни стикери ще започне от 15 декември, а до началото на коледните празници в пунктовете за разпространение ще има около 2,8 млн. винетки от различни видове и за различни превозни средства. Всички годишни винетни стикери от 2014 година, ще важат до 31 януари 2015 година. Винетните стикери за 2015 година са с вградени две холограми, съобщи председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров. 

"Първата е т.нар. ниво на защита за визуално разпространение. Тя е обемна, има и изпъкнала петица. При промяна на положението на самия стикер, петицата променя и своето местоположение." - обясни инж. Лазаров. Той посочи, че втората холограма е дематериализирана и за различните видове винетки е различна и съдържа допълнителни защити. 

"Стремили сме се фалшификаторите да бъдат затруднени максимално." - коментира Лазаров.

Председателят на АПИ добави, че във връзка с отлепването на винетка от предното стъкло, стикерът се разпада. 

"Прави се с цел с една винетка да се карат няколко автомобила. Направено е, така че да има разпадане на стикера при отлепване." - обясни той.

Приходите от винетки са единственият първоизточник на бюджета на АПИ, чрез който държавата инвестира за ремонт на републиканските пътища, а средногодишно приходите възлизат на около 220 млн. лева, отбеляза министър Павлова. По нейни думи отбелязва се ръст при приходите от винетки с 6%. Министър Павлова апелира водачите да не се подават на изкушението да купуват винетки на по-ниска цена и отчете, че през 2014г. няма установени случаи на фалшиви винетни стикери.

По думите й, феномен и парадокс с негативна посока е фактът, че в бюджет 2014 година са заложени приходи от винетки в размер на 192 млн. лева, т.е. 30 млн. лева, което намалява бюджета на АПИ. 

"Правителството "Орешарски" е в нарушение на Закона за пътищата. Това доведе до огромните дефицити в АПИ и видяхме ситуация, в която държавата не беше подготвена за зимата" - обясни регионалният министър.

АПИ имат ангажиемент да предоставят винетни стикери на социално слабите лица.

"В годините броят им се увеличава и стават за сметка на приходите. За 2014 г. безплатните винетки струват на бюджета на АПИ 12 млн. лева. 176 000 автомобила се движат с безплатна винетка и не се възстановяват по никаква линии." - коментира министър Павлова.

Инж.Лазаров обяви, че ще искат промяна в Закона за пътищата, тъй като има проблем във връзка с промените в законодателната уредба, свързан с това, че АПИ трябва да поддържа пътищата до 100 000 жители. 

"Това означава, че улиците, през които преминават републикански пътища в градски условия, трябва да бъдат поддържани от АПИ. Това няма как да стане, затова са направени исканията за промени." - каза още инж. Лазар Лазаров.

/снимка: Архив/