Готова ли е колата ви за зимата?

Проверете дълбочината на грайфера на гумите си, както и дали имате течност за чистачки

15.11.2014 | 15:42 Редактор: Ирина Георгиева

Намалената видимост и заледените участъци са само част от предизвикателствата на студения сезон за шофьорите. Ето няколко съвета как да намалите опасността от злополука:

1. Направете си зимен авариен комплект (и не забравяйте да го поставите в колата)

Добра идея за зимата е да съберете неща от първа необходимост и да го сложите в автомобила си, съветват от CTV. Такива комплекти са подходящи не само за хората, които често пътуват до  отдалечени места, но и за шофьорите в града. Колкото и време да пътувате един комплект за аварийна безопасност никога не е излишен.

Вашият комплект е хубаво да съдържа неща като одеяло, топли дрехи, обувки, бутилирана вода, закуска, аптечка, фенерче, батерии и малка лопата. Ако имате деца, може да сложите и играчка - все пак, ако колата се развали няма да се притеснявате и за развлечението на децата.

Ако имате вече такъв комплект от предишни години, то добра идея е да го проверите, дали имате нужда от нещо за добавяне. И все пак, уверете се, че сте сложили комплекта си в колата.

2. Купете си добра четка за сняг

В зависимост от това, къде живеете, зимата обикновено е свързана с много сняг и лед - така че е добре да си имате четка със стъргалка за лед. Желателно е да почиствате снега и леда от колата си преди да потеглите, защото никак не е безопасно да шофирате с намалена видимост.

За да е безопасно придвижването, то другите шофьори трябва да виждат предните и задните фарове. Четката за сняг може да се ползва не само за тях, но и за покрива, капака и багажника. 

Използвайте мека четка за сняг, за да избегнете надраскванията по боята.

3. Поставете зимни гуми

Дори и да карате с всесезонни гуми, то зимните гуми са далеч по-доброто решение за студено време и наистина е хубаво да ги поставите още преди първия сняг на колата си. Те са само за лед или само за сняг - те са и за двете. Когато температурите паднат под 7 градуса, лятната гума вече не може да се справи със замръзналата настилка. 

През зимния сезон контактът между гумата и пътя е съществено значение за безопасността и има разлика между спирачния път. Зимните гуми имат специален дизайн на протектора, който помага в киша, на лед и сняг. 

Не забравяйте правилото, че е хубаво да си смените гумите, когато започнете да виждате дъха си. А ако имате гуми от миналата година, уверете се, че дълбочината на грайфера на гумата е достатъчна, както и че не са напукани. В това число - не пропускайте да проверите и състоянието на резервната си гума.

Проверявайте редовно налягането на гумите си, защото иначе сцеплението ще е по-лошо, както и ще се вдигне разходът ви на гориво.

4. Проверете чистачките и течността за чистачки

Добрите чистачки са от съществено значение за видимостта - на практика през цялата зима, въпреки че хората не им обръщат достатъчно внимание. Зимните пера на чистачки като Reflex Ice Winter Wiper Blade използват специална гумена форма, с която са еластични дори и при -40 градуса. Те са така оформени, че да намалят натрупването на лед и сняг.

Oбърнете внимание и към това каква течност за чистачки купувате, защото лятната е предназначена повече да "измива буболечките" от стъклото, докато зимната предотвратява замръзване.

5. Подгрявайте колата си

Противно на това, което смятат много хора, не е нужно дълъг период от време, за да загреете колата си преди потегляне. Дори при много студено време, съвременните автомобили имат нужда от една-две минути, преди да потеглят. Шофирайте внимателно, преди температурата на двигателя да се покачи и не ускорявайте рязко и много. Хубаво е да се избягва и рязкото спиране.

Ако там, където живеете температурите падат до минус 15 градуса, то е разумно да инвестирате в един нагревател на блока. Те са не само евтини и лесни за инсталиране, но и чрез тях много по-лесно ще запалвате колата си.

През зимните месеци е добре да държите резервоара си за газ наполовина пълен или дори малко повече, защото това ще помогне да предотвратите натрупването на конденз. Лошото време може да превърне кратките пътувания в дълги и няма да е добре за вас, ако ви свърши горивото.

6. Внимавайте с фаровете - вижте ги, за да ви виждат

Много е важно, преди да падне първият сняг, да проверите предните и задните си фарове, както и стоповете. Задължително сменете изгорелите крушки.

При зимни условия, винаги спазвайте дистанция и пътувайте с подходяща скорост.