КТБ няма да бъде оздравявана, решиха депутатите

След промени в законодателството обаче незабавно трябва да бъдат изплатени гарантираните депозити

31.10.2014 | 17:11 Редактор: Мариета Иванова
КТБ няма да бъде оздравявана,  решиха депутатите

КТБ няма да бъде оздравявана. След промени в законодателството обаче незабавно трябва да бъдат изплатени гарантираните депозити на 230 хиляди вложители в КТБ. Това решиха депутатите след петчасови дебати за съдбата на Корпоративна търговска банка и Търговска банка „Виктория“.

За по-малко от 2 дни ГЕРБ промени предложението си за преструктуриране на затворената банка. Всички парламентарни групи подкрепиха новите промени, с изключение на "Атака".

След пет часа дебати по казуса КТБ депутатите се отказаха от спасяването на КТБ. Това означава, че до пет дни след осчетоводяване на отрицателния капитал на банката, БНБ ще трябва  да отнеме лиценза на финансовата институция. Това ще стане в първата седмица на ноември.

20 дни след като бъдат отнети лицензите на КТБ и ТБ „Виктория“, започва изплащането на гарантираните по закон депозити до 196 хиляди лева. За да бъдат изплатени всички влогове в размер до 3,7 милиарда лева, са нужни още милиард и 600 милиона лева, но и днес не стана ясно как държавата ще покритие дефицита.

Още по темата

Шефът на Фонда за гарантиране на влоговете отказа коментар.

Като домино ефект бъдещият фалит на КТБ ще повлече надолу и икономиката, предупреди финансовия министър Румен Порожанов.

Парламентът реши да предложи законодателни промени, които да осигурят незабавно изплащане на гарантираните депозити според европравилата. Депутатите препоръчаха на БНБ да сключи договор с международна фирма, която да проследи паричните потоци, довели до  неплатежоспособността на КТБ.