Предложенията на Gemcorp, EPIC и Оманския фонд за КТБ в разрез със закона

БНБ не била проучила Gemcorp и EPIC за надеждност, коментира Иван Искров в парламента

31.10.2014 | 14:44 Редактор: Мариета Иванова
Предложенията на  Gemcorp, EPIC и Оманския фонд за КТБ в разрез със закона

Управителят на БНБ Иван Искров заяви в Народното събрание, че голяма част от предложенията на Gemcorp, EPIC и Оманския фонд за КТБ противоречат на българското и европейското законодателство. Инвеститорите изпратили оферта в Централната банка с предложение да отпуснат 2,3 млрд. лева за рекапитализация на КТБ. Те настоявали и за   равно участие от страна на държавата в оздравяването.

Искров посочи, че предложението на инвеститорите е да внесат активи, докато държавата настоява да е в кеш.

Гуверньорът на БНБ подчерта още, че Gemcorp и EPIC не са проучени от БНБ за надеждност и пригодност. В предложението на консорциума е посочено, че те искат всички разходи по реорганизацията на банката да бъдат поети от банката, т. е. 50 на сто от акционерите, другата половина от държавата.

 Искров посочи, че предложенията на потенциалните инвеститори не са пазарни. - „Изисква се държавна помощ в размер, значително повече от това, което държавата би дала за заем на фонда за влоговете“, коментира той.

Също днес след заседание на парламентарната група на ГЕРБ било взето решение да отпадне   текстът от решението на временната бюджетна комисия от 29 октомври, според който БНБ е длъжна да предложи действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, като отчита макроикономическия ефект и ефекта върху държавния бюджет.

„Искахме с най-добри намерения да се опитаме да оздравим банката. Чакахме г-н Искров да даде доклада, неговият доклад е категоричен, че банката е в не тежко, а на практика в много тежко състояние. Оттам нататък решението на бюджетната комисия няма смисъл“, обясни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обвини гуверньора на КТБ във виновно бездействие и подчерта, че очаква той всеки момент да си подаде оставката.

Менда Стоянова, която председателства временната бюджетна комисия обясни, че идеята от 29 декември била в кратки срокове да се направят законови промени, с които да се трансформират текстовете от директива, което по принцип трябва да стане до 31 декември, за да могат да се използват евентуално за оздравяване на банката при подходяща оферта. Предложенията на  Gemcorp, EPIC и Оманския фонд били нагли и предявявали повече изисквания към държавата, отколкото към себе си.

Още от дебатите в парламента по казуса КТБ вижте от видео файла.