Съпругата на Цветан Василев напусна Следствието без обвинение

Според Василева дупка в КТБ няма

24.10.2014 | 17:42 Редактор: Ирина Георгиева

Малко повече от два часа продължи разпитът на съпругата на банкера Цветан Василевв – Антоанета. Срещу нея и съпругът й се води досъдебно производство за пране на пари. Въпреки това тя е разпитана само в качеството си на свидетел и обвинение не й повдигнато.

По време на разпита Антоанета Василева е обяснила с какви средства двамата със съпруга й са купили за 20 милиона франка едностайно жилище от 200 квадрата в швейцарско село. Едната половина на имота е платена с лични средства на Цветан Василев, а другата – чрез изтеглен от Василева кредит за 10 милиона франка или 16 милиона лева.

"Вероятно банката ще прибере имота, защото както знаете, всички имоти на семейство Василеви са запорирани, както и техните банкови сметки, те не са в състояние да обслужват кредита към швейцарската банка и вероятно тя ще го придобие." - заяви Менко Менков, адвокат на Антоанета Василева.

В началото на октомври властите в Лихтенщайн потвърдиха, че разследват банкера за пране на пари. Относно аферата КТБ Антоанета Василева обясни, че въпреки кратките законови срокове съпругът й ще участва с всички свои активи в оздравяването, но не и в капитала на банката. 

"Аз съм присъствала на голяма част от разговорите с инвеститорите – имат интерес да я преструктурират – Вашият съпруг смята ли, че ликвидацията е умишлена, че се цели умишлена ликвидация? – Това не мога да отговоря, трябва да питате него, но ако наблюдавате действията на БНБ вероятно да." - заяви Василева.

Въпреки, че намекна, Василева не уточни кой точно иска да ликвидира КТБ. Според нея и обвинението срещу съпруга й за източване на 206 милиона е сценарий, парите не са изнасяни от трезора , но пак не разкри подробности.

"Това източване е доста спорно, фарс, някой така е решил." - допълни Василева.

Съпругата на Цветан Василев отрече в КТБ да има черна дупка. 

"При КТБ основен начин е проектното финансиране – БНБ твърди, че нее имало оценка на проектите – тя може да твърди много неща – а Вие твърдите че има, така ли? – Има, разбира се, всички да обезпечени, до 30 юни процентът на лошите кредити е под 2% - тогава защо БНБ твърди, че има обезценки за 4,2 милиарда – те не липсват, аз пък мога да Ви кажа, че г-н Василев твърди, че има активи за над 2,5 милиарда и половина евро в банката." - коментира Василева.

Антоанета Василева потвърди, че познава ДПС депутата Делян Пеевски, но той не е неин семеен приятел. Съпругата на банкера не разкри и колко близки са били Василев и Пеевски. Междувременно в Сърбия  Цветан Василев получавал  заплахи за живота си. Семейството подавало сигнали до прокуратурата у нас, но реакция нямало.