Инвеститори искат да спасяват КТБ

Представители на EPIC, Оманския фонд и Gemcorp преговарят с правителството и парламентарно представени партии, съобщиха от БНБ

24.10.2014 | 16:55 Редактор: Мариета Иванова
Инвеститори искат да спасяват КТБ

Представители на Българска народна банка, австрийската компания EPIC, Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и базирания в Лондон инвестиционен фонд Gemcorp са провели среща днес по повод КТБ, стана ясно от прессъобщение на Централната банка.

От БНБ посочват, че на срещата представителите на Централната банка са били информирани, „че новосформиран консорциум от посочените трима инвеститори води разговори с правителството и с парламентарно представени политически сили за изготвяне на план за рекапитализиране и преструктуриране на „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ), който да включва и средства, осигурени чрез държавна помощ“.

От БНБ припомнят още, че не са получили никакви планове за преструктуриране и рекапитализация на КТБ, както и че плановете трябва да бъдат съпроводени с ясни доказателства за наличността и разполагаемостта на средствата, които ще бъдат

Още по темата

инвестирани, както и за сроковете и инструментите, чрез които ще се реализират инвестиционните намерения, с оглед срока на специалния надзор 20.11.2014 г.

„От БНБ бе поискано съдействие за осигуряване достъп до докладите на одиторските фирми, съдържащи анализа и оценката на активите на КТБ. Доколкото БНБ не е страна по договорите между квесторите на КТБ и одиторските фирми и докладите не могат да се разпространяват без съгласието на одиторите, бе заявено, че ще бъде оказано съдействие за установяване на контакт и достъп до докладите при определени между консорциума и одиторите условия,“ се посочва още в прессобщението на БНБ.


Ето и официалното съобщение на БНБ:

Днес 24.10.2014 г. в БНБ бе проведена среща между представители на централната банка и представители на ЕПИК, на Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и на Gemcorp. На срещата представителите на БНБ бяха информирани, че новосформиран консорциум от посочените трима инвеститори води разговори с правителството и с парламентарно представени политически сили за изготвяне на план за рекапитализиране и преструктуриране на „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ), който да включва и средства, осигурени чрез държавна помощ. 

От страна на БНБ бе напомнено, че плановете за рекапитализация и преструктуриране  на КТБ трябва да бъдат съпроводени с ясни доказателства за наличността и разполагаемостта на средствата, които ще бъдат инвестирани, както и за сроковете и инструментите, чрез които ще се реализират инвестиционните намерения, с оглед срока на специалния надзор 20.11.2014 г.

Припомняме, че до този момент планове за преструктуриране на КТБ не са представени в БНБ.

От БНБ бе поискано съдействие за осигуряване достъп до докладите на одиторските фирми, съдържащи анализа и оценката на активите на КТБ. Доколкото БНБ не е страна по договорите между квесторите на КТБ и одиторските фирми и докладите не могат да се разпространяват без съгласието на одиторите, бе заявено, че ще бъде оказано съдействие за установяване на контакт и достъп до докладите при определени между консорциума и одиторите условия.