На 5 места е имало взривове в завода в Горни Лом, заяви полк. Красимир Петров

Количеството на взривното вещество е било от 3 до 5 тона

04.10.2014 | 13:32 Редактор: Ирина Георгиева
На 5 места е имало взривове в завода в Горни Лом, заяви полк. Красимир Петров

На 5 места е имало избухване на взривни вещества в завода за боеприпаси в Горни Лом. Това заяви полк. Красимир Петров от Министерството на отбраната пред Нова телевизия. Към този момент не може да се твърди с категоричност как е станал взрива, дали са били няколко последователни и дали всичко е било умишлено, подчерта полковник Петров. От следствието до момента е ясно, че има 5 образувани кратера, т.е. на 5 места е имало взрив. Количеството на взривното вещество е било от 3 до 5 тона.

На 3 октомври, в Деня на национален траур, след първия същински оглед на завода в Горни Лом е било открит биологичен материал от телата на загиналите. Спуснато черно знаме над кметството, спецекипи на МВР и бронирана техника. Така изглеждаше от рано сутринта след поредната безсънна нощ Горни Лом. 

По разследването на ужасяващата експлозия, която отне живота на 15 души работят 15 следователи от Националната следствена служба, разпределени в 7 работни екипа. Преди тях, още рано сутринта, до мястото на трагедията отидоха военните. С ето тази специализирана бойна машина. 

„Военна полиция разполага с 25 такива бронирани джипове, които се казват „Пустинна котка“ и са най-добри в такива критични ситуации. Използвани са в мисиите ни в Афганистан.“ - обяснява репортера на България Он Ер Борислав Петров.

Преди да започне същинския оглед на следователите, проверката чрез бронирания джип трябваше да покаже, че теренът е безопасен и няма опасност от нови минни взривове.

„Хората, които са вътре в машината са защитени. Стъклата са много дебели и бронирани. Цялата кола е една капсула и това е най-добрата защита, която в момента има българската армия.“ - коментира сержант Мартин Георгиев от Военна полиция.

На 3 октомври първият оглед в района показа, че са образувани 4 кратера с ширина около 6 метра и дълбочина около половин метър. Експертите обясниха, че взривът в злополучния ден е бил във вертикална посока и поради високата температура всичко буквално се е стопило. Все още се работи по всички възможни версии за причините на взрива. Мястото до изпепеления завод продължава да бъде опасно – заради съседните до него складове с боеприпаси, така че районът все още е отцепен. След огледа на 3 октомври от Национална следствена служба са още по-категорични, че най-вероятно до трагедията е довела колективна човешка грешка.

В огледа, на следователите помагаха и доброволци от селото. Някои от тях работници в завода за боеприпаси. Попитахме ги каква според тях е причината за трагедията. И вярна ли е информацията, че са заплашвани да говорят. Отговорът им беше - мълчание.

На 3 октомври стана ясна и самоличността на загиналите 13 мъже и две жени. Две от жертвите са от София, трима от Средогрив,трима от Чипровци, един от Горни Лом и шест от Монтана. Двама от тях са от едно семейство. Освен, че скърбят за загубата им, близките им се сблъскаха с още една трагедия. Заради липсата на тленни останки на всички, не е ясно по какъв начин ще бъдат съставени смъртните актове на загиналите.

„Ние за първи път се сблъскваме с такъв казус, до сега не сме имали подобен случай. Ако патоанатомът издаде на всеки поотделно съобщение за смърт, тогава на базата на това съобщение можем да издадем смъртния акт. В противен случай процедурата е много сложна и трябва да се чакат години.“ - коментира Ваньо Костин, кмет на община Чупрене.

Борислав Петров разговаря с работници от избухналия завод, които пожелаха анонимност, но ни споделиха скандални неща. Разказаха ни, че са били притискани за норма, че условията на труда не са били адекватни и че е имало постоянен натиск от страна на ръководството на военния завод. Освен това – минимални заплати и липса на застраховки живот. 

Ще търсите ли виновен? Кой е виновен за тази трагедия?

„Аз не мога да кажа, прокуратурата ще излезе със становище. Аз не мога да обвинявам никой.“ - отговори Димитър Димитров, баща на 26-годишния Михаил.

След затворения завод, хората в най-бедната част на Европа ги чака тежка и безпарична зима. Въпросът "КОЙ" е виновен за трагедията към момента остава отворен. Остават и гаснещите погледи на хората от Горни Лом.