Валентин Радев: Инцидентът в Горни Лом е резултат от грубо неспазване на техниките за безопасност

Изпълнителите по обезвреждането трябва да спазват стриктно технологията по безопасност, коментира бившият заместник-министър на отбраната

03.10.2014 | 11:15 Редактор: Мариета Иванова
Валентин Радев: Инцидентът в Горни Лом е резултат от грубо неспазване на техниките за безопасност

По всяка вероятност човешка грешка е довела до взрива в завода за обезвреждане на боеприпаси „Миджур“ в Горни Лом, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air бившият заместник-министър на отбраната в правителството на ГЕРБ  Валентин Радев. По думите му обаче, случилото е резултат от грубо неспазване на техниките за безопасност и струпването на големи количества взривни вещества. - „Два цеха ги няма“, коментира Радев.

Той е категоричен, че пропуските в завода са били сериозни. -  „Там се работи с боеприпаси. Всяка грешка може да доведе до взрив“.

Радев коментира и въпроса за квалификацията на работещите в „Миджур“ и конкретно информацията, че служителите са се обучавали в хода на работата.

„Когато говорим за квалификация, е добре да разделим тази на технолозите, на ръководния състав, които изготвят инструкциите, и другата- на изпълнителите, които не е необходимо да са подробно запознати с какви точно взривове работят, а по-скоро трябва стриктно да изпълняват съответните операции. Трябва да имат обща представа, но най-вече тяхното обучение трябва да е свързано с технологията за безопасност“, коментира Радев.