Тихомир Безлов: Вътрешният министър не трябва да се занимава с кадрови въпроси

В България МВР има функция да преразпределя богатството на нацията, коментира експертът

17.05.2014 | 10:39 Редактор: Мариета Иванова
Тихомир Безлов: Вътрешният министър не трябва да се занимава с кадрови въпроси

 Министърът на вътрешните работи не трябва да се заминава с кадрови въпроси, заяви в предаването Денят On Air с водещ Ивайло Лаков експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. Коментарът му дойде по повод внесения за гласуване нов закон за МВР. Той подчерта, че около 80% от текстовете в новия закон са част от стария. В този смисъл по думите му не е необходим изцяло нов закон,  защото измененията можело да се направят само с поправка.

Безлов подчерта, че в последните десетилетия почти всеки министър на вътрешните работи прави свой закон, но това, което не се променя е неговото място.

„ Мястото на вътрешния министър е заковано. Аз го сравнявам с чл. 1 на Конституцията преди 1990-та година. Той е в положение на абсолютен господар. Той приема нормативни правилници. Има изключителни правомощия по отношение на назначаване и отстраняване на кадри. И тъй като МВР е изключително йерархична структура, то той може да прави назначения дори на средно ниво в полицейските участъци”, коментира Безлов.

По думите му в България Вътрешното министерство, заедно с Министерството на финансите е супер министерство.

„Нашето вътрешно министерство има функция на преразпределител на богатството на нацията. Предвид големия обем на криминална икономика, силно доминираща прехода, в крайна сметка от едно решение на министъра зависи в коя посока се насочват определени потоци. И това изведнъж превръща ведомството в уникално министерство”, коментира Безлов.

Експертът подчерта, че вътрешният министър не трябва да се занимава с кадрови въпроси. Това трябва да бъде работа на „професионален борд”.

„Решенията за повишения  и назначения трябва да се взимат от професионалисти - не от политически лица. Политическите лица трябва да преразпределят ресурси в зависимост от приоритетите на своята партия, но не и да се занимава с кадрови въпроси”, коментира Безлов.

На въпрос на водещия Ивайло Лаков защо не се прави подобно отделяне експертът изрази мнение, че „никоя политическа сила не смее да остави министерството настрани, защото на нея й трябва като силов елемент. Страхува се, че ако не контролира силовия апарат, има опасност да загуби политическата си власт много по-бързо”.

Вижте целия коментар от видео файла.