България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ген. Атанас Атанасов: Нов закон за МВР не е необходим

Първо трябва да има законова промяна за целия сектор, а след това за МВР, коментира той

12.05.2014 | 11:02 Редактор: Ирина Георгиева
Ген. Атанас Атанасов: Нов закон за МВР не е необходим

Нов закон за МВР не е необходим, категоричен е ген. Атанас Атанасов, бивш директор на Национална служба сигурност. В Сутрешния блок на България он ер той заяви, че от създаването на  настоящата Конституция, това ще бъде четвъртият изцяло нов закон за МВР. Според ген. Атанасов 80% от текстовете на сегашния законопроект, който върви на второ четене в момента, са копирани от стария.  

Основната промяна, която се прави в закона е в кадровата политика, отбеляза ген. Атанасов. По негови думи изцяло се премахва т. нар. „конкурсно начало“ при назначаването на всички ръководни длъжности в министерството.

„Всички ръководни постове ще бъдат назначавани от министъра на вътрешните работи. Досега макар и това конкурсно начало да не се спазваше и често да се имитираше, в крайна сметка през 2006 г., преди приемането на България в ЕС, това беше едно от отличителните черти на тогавашния закон, че приемаме европейската практика за израстването в кариерата,“ заяви ген. Атанасов.

Поправките в закона гласят, че назначаването на главния секретар няма да бъде, както е досега - с указ от президента, а директно от правителството. Според ген. Атанасов това, че се отнемат правомощия на президента говори, както за битка между управляващите и президентската институция, така и, че се променят и условията,  при които главният секретар може да бъде освобождаван от служба – „ако не си изпълнява задълженията или ги изпълнява лошо“.

„Не може да се приема четвърти закон за МВР, а в същият момент да има основни структурни звена на сектора за сигурност, с които 25 години работят беззаконно – а именно Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана, Военното разузнаване. Изключително важни служби работят без закон. Там нещо се случва без някой да знае и идва един момент, когато бившият директор на Националната  разузнавателна служба сега е подсъдим за 5 млн. присвояване, защото няма законова регламентация как да се харчат парите,“ посочи ген. Атанасов.

Според него първо трябва да има законова промяна за целия сектор, а след това за МВР.