Санкциите над Русия няма да решат проблема: А. Пол

25.08.2014 | 13:52
Санкциите над Русия няма да решат проблема: А. Пол

Коментар от Брюксел на Аманда Пол, политически анализатор от European Policy Center за Bloomberg.


Какво можем да очакваме най-много в Минск, Беларус утре, след като Ангела Меркел призна, че срещата между Порошенко и Путин няма да донесе пробив?

Точно така. Едва ли ще имаме пробив. Как може да говорим за мир, след като руската страна все още е в Украйна?

Мисля, че Путин ще седне да говори с Порошенко цивилизовано. Двамата боще да обсъдят ситуацията на място. Очаквам да чуем само това от срещата, нищо друго.

 

Не чухме много от визитата на Меркел в Киев, нали? Тя настоя, че часовникът тиктака и няма време за решаване на газовия спор между двете страни. Каква е вероятността да имаме спиране на газовите доставки в края на годината? През зимата?

Не мисля, че има сериозна заплаха за ЕС. Просто не е в интереса на Русия да спре газовите доставки за ЕС, защото има нужда от парите, които идват от европейския пазар.

Е, никога не бива да казваш "никога" с руснаците. Но шансовете за това не са така големи.

 

Джо Байдън, вицепрезидентът на Съединените щати и Меркел предупреждават за още санкции в резултат на инвазията - на този хуманитарен конвой. Това нахлуване ли беше? Или пък помощ, от която имаше нужда? И дали санкциите ще се отразят на кризата? Дори ескалацията на санкциите?

Да не забравяме, че Русия завладя Украйна веднъж, в началото на годината, когато взе Крим. Конвоят се върна, после тръгна пак. Имаше доста спекулации за това какво точно прави.

Но освен конвоя имаше няколко съобщения и наблюдения над руски военни и военна техника, които минаваха границата на Украйна, съвсем незаконно.

Така че нова е втора инвазия. Втора вълна.

Трудно е да се говори за мир, когато е ясно, че руснаците не се интересуват от мир.

Когато става дума за санкциите - те вече са факт. Те имат ефект, но накрая няма да променят позицията на Путин. Засега.

Историята показва, че когато една страна открие, че нейните стратегически интереси са заплашени, санкциите няма да я спрат да продължи дадена политика, която накрая ще навреди повече, отколкото може да помогне.

Точно това става сега.

Да, Украйна засили военните си разходи, защото води тази война с Русия съвсем сама.

 

Санкциите няма да ги спрат, кое тогава?

 

Сегашните санкции едва ли ще спрат руснаците. Ако се въведат трети или четвърти вид санкции - които биха могли да засегнат руските инвестиции от ЕС или да спрат европейските компании да работят в Русия, това би могли да ги затрудни.

Но целта е да се постигне сядане на масата на преговорите. Целта е да се постигне сделка, която да е приемлива за двете страни.

В момента обаче виждаме ситуация, в която руснаците играят "всичко или нищо".

Това прави невъзможно намирането на реалистично споразумение засега.

Дори не можем да накараме президента Путин да поиска от сепаратистите в Украйна да спрат насилието, да затворят руската граница. Това са най-малките неща, които трябва да се направят.

Все още не са започнали да се случват.

Но в края на краищата е по-добре да се говори, отколкото да се стреля.

Колкото повече контакти и срещи има между двамата лидери и партньорите, толкова по-добре.