Меркел пристигна в Киев, а руският конвой напусна Украйна

В петък германският канцлер окачестви навлизането на конвоя на украинска територия като „опасна ескалация”

23.08.2014 | 15:13 Редактор: Георги Стоянов
Меркел пристигна в Киев, а руският конвой напусна Украйна

Всички камиони от неоторизирания руски хуманитарен конвой са се върнали в Русия, съобщават международни наблюдатели, цитирани от BBC.

Конвоят от над 200 камиона се  връща от източния украински град Луханск, който е окупиран от про руски сепаратисти, сръжаващи се с украинската армия.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел пристигна в украинската столица Киев за разговори.

Още по темата

В петък тя окачестви навлизането на конвоя на украинска територия като „опасна ескалация”.

Киев и представители на западните правителства се опасяват, че камионите може да пренасят военно оборудване за сепаратистите. Кремъл обаче настоява, че камионите превозват единствено генератори, храна и вода.

Наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) посочват, че не разполагат с информация, какво превозват повечето камиони в конвоя.

Камиони от руския хуманитарен конвой, които навлязоха в Украйна без официално разрешение вчера, са натоварили оборудване от военни заводи в Украйна, заяви украинският военен говорител Андрий Лисенко, цитиран от Ройтерс.

Лисенко уточни, че оборудването е било взето от завода "Топаз", който произвежда радарни системи "Колчуга", и от завод в Луганск, който произвежда пълнители за огнестрелни оръжия.

Ръководителят на мисията на ОССЕ Пол Пикар съобщи от руския ГКПП "Донецк", че всички камиони от руския хуманитарен конвой, който посети контролирани от сепаратистите райони на Източна Украйна, са се завърнали в Русия, съобщава Франс прес.