Ердоган е във Вашингтон за срещата на върха за ядрена сигурност

Той ще проведе неофициална среща с Барак Обама

30.03.2016 | 16:40 Редактор: Анисия Иванова
Ердоган е във Вашингтон за срещата на върха за ядрена сигурност

Турският президент Реджеп Ердоган пристигна в американската столица Вашингтон, където утре ще се проведе среща на върха за ядрената сигурност. От Белия дом потвърдиха, че Ердоган ще проведе неофициална среща с държавния глава на Съединените щати Барак Обама.

Преди ден стана ясно, че Обама не приема официална среща с Ердоган. Анализатори коментираха, че Белият дом не иска турският президентът да изглежда добре дошъл. Преди да замине за 5-дневната си визита в Съединените щати Ердоган заяви, че ще се срещне с американския си колега.

"Планираме разговори с Обама. Вече са водени предварителни разговори за уреждането на подобна среща. Това ще са разговори, подобни на тези, които проведохме по време на срещата на върха на Г20. Аз съм във Вашингтон заради срещата за ядрената сигурност. С Обама ще се видим и в кулоарите на това събитие. Колко обаче ще продължи нашата среща не мога да кажа", заяви президентът на Турция.

Анализатори обясниха нежеланието на Белия дом за официална среща с Ердоган с различията на двете страни по кризата в Сирия и проблемите със свободата на словото и авторитарното управление на турския държавен глава. По думите на говорителя Джош Ърнест това, че няма да има официална среща между двамата лидери, не бива да бъде интерпретирано като пренебрежително отношение към Ердоган. Той припомни, че турският президент ще има среща с американския вицепрезидент Джо Байдън.