Потвърдено: Първи случай на хепатит А в Идомени

Заразено е 9-годишно сирийско момиче

13.03.2016 | 10:59 Редактор: Ирина Георгиева
Потвърдено: Първи случай на хепатит А в Идомени

Потвърден е първият случай на хепатит А в гръцкия бежански лагер в Идомени на границата с Македония. Това обяви гръцкия Център за контрол и превенция на заболяванията в събота, предаде агенция "Спътник", цитирана от "Фокус".

Още по темата

От бюлетина на здравната агенция става ясно, че е заразено 9-годишно сирийско момиче. Тя е отведена в болница в Солун, а състоянието ѝ е стабилно.

Центърът, в сътрудничество с местните здравни власти, предприема стъпки за предотвратяване на разпространението на болести сред бежанците, пише в "24 часа". Тези мерки включват разпространение на информация за хигиената, дезинфекцията на тоалетни, използването на безопасна и чиста питейна вода.

В Идомени се намират хиляди бежанци, след като Македония, заедно със своите балкански съседи, въведе ограничения за бежанци по границите си.

На риск от зараза са изложени хиляди хора. В знак на протест сирийските имигранти в Идомени поставиха невръстните си деца върху железопътните релси в знак на протест срещу жестоките мерки за преминаване на границата, въведени през миналата година.

По последни данни в Гърция има над 42 000 мигранти и бежанци. Правителството подготви 20 центъра за прием на бедстващите, където възнамеряват да останат около 2000 души. Останалите са решение да стигнат Западна Европа.

Ето какво разказаха част от мигрантите пред екипа на Bulgaria ON AIR, който е на мястото