Гърция в общонационална стачка от четвъртък

Ще бъде спряна работата на пристанищата, градския транспорт и аптеките

03.02.2016 | 17:25 Редактор: Мария Аладжова
Гърция в общонационална стачка от четвъртък

Двата големи синдиката в Гърция - на работещите в частния и в държавния сектор, са обявили провеждането на генерална стачка на 4 февруари, пише "Фокус". От пресцентъра на МВнР съобщиха, че се очакват масови синдикални и протестни прояви в големите градове.

От утре движението на автобусите, трамваите и метрото ще се осъществява само в часовете от 9.00 до 21.00

Тролейбусите и надземното метро ще бъдат в състояние на 24-часова стачка. За 4 и 5 февруари е предвидена стачка на Общогръцката плавателна федерация, включваща моряци и пристанищни работници. Към тях ще се присъединят таксиметровите шофьори, Националната организация на бензиностанциите и аптеките. А на 4 февруари болниците ще бъдат с ограничен личен състав.

Недоволството на протестиращите е провокирано от новите закони за пенсионното осигуряване и облагането с данъци - мерки, които правителството на Алексис Ципрас предприе, като част от стратегията за издължаване на европейските кредитори. 

Гръцките фермери организирха блокада и на границата с България, която продължава вече трети ден. При произволен режим на пропускане са и пропусквателните пунктове с Турция и Македония.

Остават блокирани в различни периоди и основни транспортни връзки в цялата страна, включително континентална Гърция, Пелопонес, о-в Крит, областта Атика и подходи към летището на Атина. Не се очертава облекчаване на пътната вътрешна обстановка и в дните след 4 февруари.

МВнР препоръчва да се избягват места с масови обществени мероприятия като митинги и шествия.

Как протича блокадата на ГКПП "Кулата - Промахон" - вижте във видеото: