СЗО сформира спешен екип за борба със зика

Генералният директор на СЗО Маргарет Чан заяви, че Зика "от слаба заплаха е достигнала застрашителни размери"

28.01.2016 | 15:17 Редактор: Ирина Георгиева
СЗО сформира спешен екип за борба със зика

СЗО сформира "спешен екип" за борба със зика, след "експлозивното" разпространение на вируса, съобщи BBC. Вирусът зика е свързан с това хиляди бебета да се раждат с малки мозъци в Бразилия.

Генералният директор на СЗО Маргарет Чан заяви, че Зика "от слаба заплаха е достигнала застрашителни размери" и това е "сърцераздирателно".

Новосворминираният екип ще се срещне на 1 февруари и ще реши дали Зика трябва да се третира като глобален световен проблем като Ебола, която уби 11 000 души.

Бразилия съобщи за първите случаи на Зика в Южна Америка през май 2015г. СЗО предполага, че около 1,5 млн. души са били заразени в страната.

"Нивото на тревога е високо, тъй като това е ниво на несигурност, свързано с много въпроси, на които трябва да получим отговорите бързо. Заради всички тези причини, реших да свикам аварийните екипи. Питам и Комитета за съвет относно подходящото ниво на международна загриженост и препоръчителни мерки, които трябва да бъдат предприети в засегнатите страни, както и на други места." - допълва Чен.