Москва предложи посредничество между Риад и Техеран

В неделя Саудитска Арабия обяви прекратяване на дипломатическите отношения с Иран

04.01.2016 | 13:18
Москва предложи посредничество между Риад и Техеран

Русия предложи да посредничи за решаване на конфликта между Иран и Саудитска Арабия, съобщи Интерфакс. Според източник на агенцията в МВнР на Русия, в Москва има готовност за провеждане на преговори между ирански и саудитски дипломати.

"Винаги сме били за сближаване на отношенията между Техеран и Реад и потвърдихме, че можем да изиграем и посредническа роля, ако и двете страни имат нужда от това. Бихме го направили с голямо удоволствие", каза неназованият източник на агенцията.

Руският дипломат каза още, че за Москва е важно Риад и Техеран да имат нормални отношения, защото и двете страни са големи износителки на петрол.

Според ТАСС руското Външно е заявило, че в Москва са готови да приемат външните министри на двете страни, за да обсъдят излизане от конфликта. "Ако има готовност и желание от нашите партньори в Иран и Саудитска Арабия, нашата инициатива остава на масата", е казал източникът на ТАСС.

Отношенията между Риад и Техеран рязко се изостриха след нападението над посолството на Саудитска Арабия в Техеран в отговор на екзекуцията на 47 шиити, осъдени на смърт за тероризъм. Сред тях бе и шиитският духовник шейх Нимр.

В неделя Саудитска Арабия обяви прекратяване на дипломатическите отношения с Иран.

В понеделник Саудитска Арабия започна да изтегля дипломатите си от Иран, съобщи Ал Арабия /снимка/.

 

На 4 януари и Бахрейн скъса дипломатически отношения с Иран.