Недостиг на гориво в Нигерия обърква коледните планове

На бензиностанциите в Абуджа се образуваха дълги опашки

21.12.2015 | 15:31
 Недостиг на гориво в Нигерия обърква коледните планове

Задълбочаващият се недостиг на горива в Нигерия принуди шофьорите да се наредят на дълги опашки и да променят плановете си за Коледа, съобщава Ройтерс.

Нигерия, която е производител на петрол и най-голямата икономика в Африка разчита на износа за почти половината приходи в бюджета.

Но въпреки че изнася над 2 млн. барела на ден суров петрол, ограниченият производствен капацитет я принуждава да разчита почти изцяло на внос на бензин. Страната използва печалбата от собствения си износ на петрол, за да плаща за внос на рафинирани горива.

Задълбочаващата се икономическа криза в страната, усложнена от глобалния спад в търсенето на петролни продукти понижи сериозно търговския баланс на Нигерия - до 3,2 млр. долара за третото тримесечие от 14,4 млр. долара преди година.

Това е голяма загуба за възможността на Нигерия да плаща за вносния бензин и води до недостиг на горива в страната.

Един шофьор в столицата Абуджа каза пред Ройтерс, че вече е чакал четири часа, за да налее бензин. Наредил се на опашката в 4ч. сутринта и заредил в 8.30, каза той-

Четирите стари петролни рафинерии в Нигерия не произведоха нищо през октомври, въпреки целта на държавната петролна корпорация да произвежда една трета от бензина в страната през 2016.