Лъжа ли е кацането на Луната през 1969 г.

Във видеозапис от 1999 г. режисьорът Стенли Кубрик разказва, че е заснел сцената в студио

15.12.2015 | 12:36 Редактор: Мария Аладжова
Лъжа ли е кацането на Луната през 1969 г.

Във видеозапис от 1999 г. американският режисьор Стенли Кубрик твърди, че е режисирал кацането на американски астронавти на Луната, пише Daily Express. Въпреки давността на документалния филм, в който участва и Кубрик, видеото е публикувано едва през тази година. 

През последните няколко десетилетия широко разпространени бяха конспиративните теории, според които американските астронавти всъщност никога не са стъпвали на Луната, а цялата експедиция е била режисирана. Съмнения пораждаха както техническите трудности в осъществяването на подобна мисия, така и видео материалите от отразяването на събитието. 

Официално на 21 юли 1969 г. Нийл Армстронг става първият човек, стъпил на Луната. Тогава той произнася знаменитата си фраза "Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството".

По думите на Кубрик "конспираторите са били прави в този случай". Във видеото той признава, че е бил "човекът, който е заснел фалшификациите". Не можел да говори за това по-рано, тъй като бил подписал декларация за конфеденциалност.

„Правителството беше наясно с всичко и се възползва, за да прави измама, след измама, след измама“, коментира режисьорът на "2001: Космическа одисея" шестте кацания на Луната в периода 1969 - 1972 г.

Кубрик разказва, че работата по снимките е продължила 16 месеца на специално изградена сцена в Хънтсвил, Алабама.

Самият той е пожелал въпросният запис да бъде публикуван 15 години след смъртта му. 

От НАСА не потвърждават изказването на легендарния кинорежисьор.