Властите в Женева издирват шестима предполагаеми джихадисти

Мерките за сигурност са засилени

10.12.2015 | 16:53 Редактор: Ирина Георгиева
Властите в Женева издирват шестима предполагаеми джихадисти

Автомобил с белгийска регистрация с двама пътници е влязла на швейцарска територия през нощта на 8 срещу 9 декември. След това тя е била забелязана в Женева, след което е напуснала Швейцария, съобщават източници на швейцарския вестик TDG, цитиран от агенция "Фокус". Колата е събудила подозрението на властите. Те са предупредили израелската диаспора в Женева за опасност за сигурността на нейните членове.

Същевременно четирима души, считани за последователи на ИД също са издирвани в Женева. Не се знае дали те имат връзка с двамата пътници от белгийската кола, съобщава изданието.

Властите в Женева съобщиха, че са получили от правителството сигнал за подозрителни хора, които може да се намират в града или околностите му. За залавянето на заподозрените е започнало разследване в тясно сътрудничество с националните и международните служби.

"Броят на патрулите е увеличен, тъй като сме в активна фаза на издирване. Заплахата е много конкретна." - заявил говорителят на МВР.

Швейцарската полиция заяви, че няма информация за връзка между заподозрените, които са издирвани в Женева, с атаките в Париж, предаде Reuters.

Три дни преди традиционна церемония в града министерството не планира да анулира събитието, но ще увеличи мерките за сигурност. Други уязвими места като летището, синагоги и гарата също са под засилен контрол.