Изтребителите Typhoon се присъединиха към атаките в Сирия

Те имат по-точен радар и ще избегнат евентуални сблъсъци с руските бомбардировачи

06.12.2015 | 13:15 Редактор: Мария Аладжова
Изтребителите Typhoon се присъединиха към атаките в Сирия

Британските бойни самолети Tornado ще летят с изтребителите Typhoon, за да се избегнат евентуални сблъсъци с руските бомбардировачи в Сирия, пише The Telegraph. 

Изданието подчертава, че решението е взето заради нарастващото безпокойство от случайни сблъсъци с руските ВВС. Typhoon са с по-точен радар. Те превъзхождат Tornado с по-добрата си защита.

В допълнение изданието припомня, след свалянето на Су-24, Русия изпрати в Сирия зенитно-ракетния комплекс S-400. "Всички самолети от британска военновъздушна база Акротири, веднага попадат в обхвата на руските системи. Така че защитите на Typhoon ще са ни от полза" – обясниха експерти.

В четвъртък Typhoon са кацнали на британската авиобаза в Кипър, където вече има шест изтребителя Tornado. 

The Telegraph отбелязва, че макар и по-модерни самолети, тези изтребители не могат да носят някои основни снаряди, използвани при въздушните операции. В същото време радара на Typhoon може с точност да открие мишените и пренася ракети "въздух - въздух" със среден обсег на самозащита. 

Великобритания започна въздушна операция срещу „Ислямска държава“ в Сирия на 3 декември след гласуване на британския парламент.