Стрелба в Париж

Антитерористична операция в Сен Дени

18.11.2015 | 08:26
Стрелба в Париж

Полицаи бяха ранени при престрелка, започнала към 04:30 в сряда сутринта /05:00 българско време/, 18 ноември в Париж, съобщи АФП. Инцидентът стана на мястото на един от атентатите, в северен Париж близо до Стад дьо Франс. Властите проведоха антитерористична операция за залавяне на деветия предполагаем извършител на атентатите.

Обобщение: Свидетели съобщиха, че са чули 7 силни експлозии, по-късно стана ясно, че едната от тях е била от взривянането на жена-камикадзе. На място има стотици военни и полицаи, които провеждат операция по залавянето на Абделхамид Абауд. Неговото присъствие на място обаче не е потвърдено.

Училищата ще останат затворени в сряда. Стуринта транспортът в предградието бе спрян.

Президентът Франсоа Оланд, министър-председателят Манюел Валс и министърът на вътрешните работи Бернар Казньов се събраха на заседание в Елисейския дворец рано сутринта, съобщи France Inter. По-късно през деня се очаква правителството да удължи до три месеца извънредното положение, въведено във Франция на 13 ноември 2015 след атентатите в Париж.

 

Какво се случи по-рано

10:23 АФП: Магистралите към Париж са претоварени. Пътуващите за работа рано сутринта се опитваха да избягват Сен Дени.

10:00: АФП Прокуратурата в Париж даде информация за операцията и развитието й: при обсадата на апартамент една жена се е самовзривила. Тримата мъже, останали в жилището са били арестувани.

09:00 France Inter: Преди половин час са чути 7 силни експлозии. Охраняемият периметър е бил увеличен. Рю дьо ла Репюблик до Пощата в центъра на Сен Дени е обект на операцията. Свидетел съобщава за снайперисти на покрива, където се предполага, че се намират терористите.

По предварителни данни няколко души са били арестувани, сред които един ранен, откаран в болницата. Жена-камикадзе е стреляла с автомат срещу полицаите, преди да се взриви. Шестима предполагаеми терористи са обсадени в апартамента, обект на операцията.

08:57: AFP: Двама души са загинали, сред които една жена, която се е взривила, съобщава АФП, цитирайки полицията. Един заподозрян все още е обсаден в апартамент Сен Дени.

08:55 France Inter: Министерството на вътрешните работи на Франция съобщава, че операцията не е приключила, уточни France Inter. Транспортът в Сен Дени е спрян. Училищата ще останат затворени.

08:50: France Inter: Операцията в Сен Дени почти приключва.

08:49 France 24: Предполагаемият "мозък" на атентатите, белгиецът Абделхамид Абауд е обект на операцията в Сен Дени.

08:45 France 24: Двама полицаи са били ранени.

08:30

В близост до зоната са чути детонации.

Училищата и колежите в центъра на предградието Сен Дени са затворени в сряда, съобщи Префектурата.

Полицията призова гражданите да не излизат. Стотици военни са в предградието, тежко въоръжени.

 

 

 

 

 

Видеото, публикувано от Фигаро е от сутринта, към 04:30

 

/Корица: Гугъл Мапс/