Франция инвестира в полицията

Възстановявате се съкратените щатове

17.11.2015 | 09:42
Франция инвестира в полицията

128 проверки е извършила френската полиция през нощта във връзка с атентатите в Париж, съобщи министърът на вътрешните работи Бернар Казньов пред Радио France Info, цитиран от АФП. Той не даде подробности дали е бил идентифициран последния член на групата нападатели на зала Батаклан.

23 души са били арестувани при операциите в цялата страна.

 

Инвестиции

Казньов обяви инвестиции в полицията.

"Ще осигурим материали много бързо", каза Казньов пред France Info. "Искам да върна на предишното ниво броя на служителите, които трябваше да бъдат намалени със 17% между 2007 и 2012, каза френският министър.

"Ще инвестираме в дигитални средства, за да се противопоставим на терористите, които използват криптирани съобщения", каза той. Казньов каза, че 115 000 полицаи, жандармеристи и военни са мобилизирани в страната.

 

Още по темата

Профилът на терористите

Запитан от France Info за един от терористите, Сами Амимур, издирван с международна заповед за арест, френският вътрешен министър каза, че "няма провал".

"Без съмнение е използвал фалшиви документи, за да се върне в Сирия".

"Повечето от замесените в атентатите са непознати на службите ни". Много от тях са били "французи, които не живеят във Франция".

 

Арестуваните

Белгийската полиция арестува Хамза Ату и Мохамед Амри, предполагаеми съучастници в атентатите в Париж в петък. Двамата са признали, че са пътували между Моленбек в Белгия и Париж, за да вземат Салах Абделсалам, заподозрян, че е един от осемне автори на атентатите в Париж. Той се укри, след като изостави черната си кола Seat Leon в Монтрьой, използвана за разстрелите в 10 и 11 район на Париж.

Разпитвани от съдия Изабел Пану, Хамза Ату и Мохамед Амри, които отричат да са участвали в атентатите, твърдят, че не са видели оръжие, когато Салах Абделсалам се качил в колата /VW Gold/ на Хамза Ату.

"Или Абделсалам е изхвърлил оръжието в Париж, или Ату и Амли лъжат", пише La Libre Belgique, белгийският ежедневник.

 

/Снимка: Бернар Казньов, министър на вътрешните работи на Франция, France Info/