Жертви при пожар в нощен клуб в Букурещ

Пиротехника на концерта в Collective Club

31.10.2015 | 08:22
Жертви при пожар в нощен клуб в Букурещ

27 души са убити, а над 155-ранени при инцидента, който стана на рок концерт късно в петък вечерта, на 30/10/2015, съобщава Ройтерс. Пожарът е избухнал в нощния клуб в Букурещ Collective Club.

Една от най-големите трагедии в румънската столица от десетилетия се случи в клуб с над 400 души, повечето възрастни, при паническото излизане от сградата, пълна с дим в центъра на града до пл. Румъния.

Свидетели разказват, че в клуба имало фойерверки, които се виждат на снимки на страницата във Facebook.

Пострадалите са приети в 10 болници в Букурещ, съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Раед Арафат. Съобщението за инцидента е получено на тел. 112 в 22:32ч. Екипите на полицията и пожарните са пристигнали в 22:43, съобщи Арафат, цитиран от Медиафакс.

„Ситуацията бавно се стабилизира.. Има много хора с изгаряния, интоксикация“, каза той.

Вицепремиерът Габриел Опреа потвърди броя на жертвите:

„Те са 25 засега“, каза Опреа пред ТВ Антена 3.

Президентът Клаус Йоханис изрази съболезнования:

„Шокиран съм и дълбоко натъжен от трагедията тази нощ в столицата“, написа във Facebook Йоханис. „Уверявам семействата, засегнати от това трагично събитие в пълната си подкрепа за спасителните операции и ги моля да имат доверие в отговорните институции“.

Един от потребителите написа на стената на Collective, че клубът е бил проверяван само преди 10 дни, но правилата в Румъния не се спазват и помещението е имало само един авариен изход:

 

Într-o țară în care nimic nu merge iar cei"deștepți"fac bani de pe urma unor copii nu e de mirare ca acea cladire veche...

Posted by Nedea Alexandru on Friday, October 30, 2015

Инцидентът се случва в момент, когато Румъния е разтърсвана от корупционни скандали, а премиерът Виктор Понта едва задържа поста заради обвинения в укриване на данъци и пране на пари. Правителството намали тази седмица данъците, включително ДДС върху водата на 9% в очакване на нов заем от МВФ.

/Снимка: Facebook, Collective/