България дава 100 хиляди евро на засегнати от украинската криза

Споразумението за предоставяне на хуманитарна помощ за Украйна е подписано на 21 октомври

22.10.2015 | 16:22 Редактор: Мариета Иванова
България дава 100 хиляди евро на засегнати от украинската криза

България ще предостави 100 хиляди евро  на нуждаещите се и вътрешно разселени жители на Одекса област и на териториите под контрола на украинското правителство в Донецка и Луганска области, съобщават от пресцентъра на МВнР.

Подкрепата ще стане възможно, благодарение на подписано на 21 октомври, споразумение за предоставяне на хуманитарна помощ с Украинския Червен Кръст. 

Документът, подписан в София от министъра на външните работи Даниел Митов, е скрепен с подписите на извънредния и пълномощен посланик на Република България в Украйна Красимир Минчев и на президента на Обществото на УЧК Иван Усиченко, посочват от МВнР.

Посланик Минчев е връчил дарителски сертификат  на украинската страна относно предоставянето на безвъзмездна финансова помощ на Украинския Червен Кръст с цел дистрибуция на ваучери сред бедните слоеве на населението и вътрешно разселените лица от Одеска област и на териториите на Донецк и Луганск, които се намират под контрола на украинското правителство.

В словото си, посланик Красимир Минчев е подчертал желанието на България да окаже помощ на Украйна, като израз на традиционното приятелско отношение и близостта между българския и украинския народ, както и с цел облекчаване на положението на страдащите украински граждани в този сложен за страната период.

От своя страна, Иван Усиченко благодарил за предоставената помощ и отбелязал доброто дългогодишно сътрудничество между Българския Червен Кръст и Обществото на Украинския Червен Кръст.