Путин: Решението на кризата в Сирия е в засилване на държавните структури

Руският президент подчерта още, че „само сирийският народ има право да реши кой и как да управлява страната“

25.09.2015 | 09:26 Редактор: Мариета Иванова
Путин: Решението на кризата в Сирия е в засилване на държавните структури

За сирийската криза няма друго решение, освен засилване на държавните структури в страната и подпомагането им в борбата с тероризма. Това е заявил руският президент Владимир Путин в интервю за американския журналист Чарли Роуз. Част от интервюто е било излъчено на 24 септември по телевизия  CBS, предава ТАСС. Руската информационна агенция отбелязва, че цялото интервю ще бъде излъчено в ефир в края на тази или началото на следващата седмица.
 
По думите на Путин, каквито и да е действия „насочени към унищожаване на легитимното правителство (на Сирия) ще създадат таква ситуация, която може да се види сега в други страни и региони, като например Либия, където държавните институции са разрушени“. - „Виждаме подобна ситуация в Ирак. И няма никакъв друг начин за решаване на сирийската криза, освен засилване на ефективните правителствени структури и да им окажем помощ в борбата с тероризма“, убеден е руският президент.
 
Той е призовал още да бъдат насърчени „към положителен диалог с рационалната опозиция“ и към провеждане на реформи. Путин е подчертал още, че „само сирийският народ има право да реши кой и как е длъжен да управлява страната му“.

Припомняме, че за понеделник- 5 октомври, руският държавен глава ще се срещне с президентът на САЩ – Барак Обама. Срещата е определяна от експертите за особено важна гледна точка за намиране на решение за конфликта в Сирия.