Джеръми Корбин е новият лидер на Лейбъристите

Коментар на Свеня О’Донъл за телевизия Bloomberg от Лондон

11.09.2015 | 15:13 Редактор: Георги Стоянов
Джеръми Корбин е новият лидер на Лейбъристите

Очакваме Дейвид Камерън да каже по-късно днес, че развитието около Лейбъристката партия крие финансова заплаха за всяко семейство във Великобритания.

И това само по себе си е почти признание, че дори премиерът вижда Корбин като ясен победител.

А какви са непосредствените последствия от всичко това тогава?

Свеня О’Донъл: Най-голямото предизвикателство за Корбин е да предотврати разпадането на Лейбъристката партия.

Въпреки че за него има много силна подкрепа сред партийните членове, подкрепата за него сред парламентарната група на партията е много слаба.

Има голям брой водещи фигури сред лейбъристите, които вече дадоха да се разбере, че няма да примат да работят с него в кабинета в сянка.

И хора като Тони Блеър, очевидно една от основните фигури в Лебъристката партия, заяви, че Корбин може да върне партията със сто години на зад.

Припомни ни кои са най-противоречивите политики на Корбин? Той не се страхуваше да се разграничи от много общоприети идеи през последните десетилетия, не е ли така?

Свеня О’Донъл: Никак даже. На практика той беше срещу собствената си партия в известен брой случаи. И това обяснява популярността му.

Неговата икономическа политика вероятно се откроява най-силно. Той е адвокат за нещо, което нарича вливане на ликвидност за хората.

Той също така иска ограничение на максималната заплата и иска да удвои бюджета за здравеопазване. Тези цифри обаче, ако се вгледаме, са малко нереалистични.