Кметове в Турция отказват пушенето в обещание към Ердоган

Турският президент не за първи път изразява неодобрението си срещу тютюнопушенето

22.08.2015 | 16:37 Редактор: Мариета Иванова
Кметове в Турция отказват пушенето в обещание към Ердоган

Служител към кабинета на турския президент Реджеп Ердоган разпространи снимки на цигарени кутии, принадлежали на кметове на по-малки населени места в страната, отказали пушенето заради обещание към държавния глава, който е яростен противник на тютюневия дим.

Представители на местната власт обещали да откажат цигарите на среща с Ердоган на 19 август, посочва Хасан Доган.   

Турският президент не за първи път изразява неодобрението си срещу тютюнопушенето, посочва Hurriyetdailynews.com. Изданието припомня, че миналата година държавният глава е настоял пушенето на закрити обществени места да бъде санкционирано на място.

Повод за искането му е станала случка в Истанбул, при която Ердоган се натъкнал на пушач в заведение в квартал Есенлер, където бил на посещение.

Кметът на Истанбул Кадир Топбас, който присъствал на случката, се опитал да тушира напрежението, като предложил мъжът да обещае да не пуши и въпросът да бъде приключен, но държавният глава Ердоган настоявал пушачите на закрити обществени места да бъдат санкционирани.  От коментар на кмета станало ясно, че пушачът е продължил да пуши след като държавният глава му казал да не го прави.

По-рано през годината в първия си публичен туит- на 9 февруари, Световния ден на отказалите цигарите, Ердоган призова последователите си да имат силна воля и да не капитулират пред една цигара.