Ципрас решава за предсрочния вот след среща с ключови съветници

Премиерът на Гърция се опитва да преодолее разривът в СИРИЗА

20.08.2015 | 15:37 Редактор: Мариета Иванова
Ципрас решава за предсрочния вот след среща с ключови съветници

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас ще реши за свикването на предсрочни избори след среща с ключови съветници днес- 20 август, предава Greekreporter.com.

 Ципрас иска да разреши разривът в рамките на своята партия след като една трета от депутатите на СИРИЗА гласуваха против споразумението за спасителна програма и заявиха, че няма да подкрепят премиера, ако има подобно гласуване. От опозиционните партии, които гласуваха „за“ споразумението, заявиха, че няма да подкрепят гръцкия премиер  занапред.

Ципрас реши да обяви предсрочни избори, виждайки че ръководната му позиция е под въпрос. Остава да стане ясно - кога.

Има много спекулации за решението на Ципрас с оглед на това, че много членове на кабинета го съветват да продължи напред и да проведе изборите, възможно най-скоро, за да се възползва от популряността си.

В същото време, ако изборите не бъдат проведени в рамките на 20 дни след обявяването им, което е минималният допустим период, то лявата платформа на СИРИЗА няма да има достатъчно време да направи нова партия, която да провокира Ципрас.
 
В  редица медии по-рано през деня се появи информация, че премиерът на Гърция подготвя оставката си, като според някои било много вероятно да я подаде още днес.