Защо депутатка от Сириза гласува против споразумението с кредиторите

38 депутати от Сириза не подкрепиха споразумението в парламента.

16.07.2015 | 13:31 Редактор: Велко Каменов
Защо депутатка от Сириза гласува против споразумението с кредиторите

Гръцкият парламент одобри споразумението с кредиторите, според което в замяна на трети спасителен пакет Гърция ще трябва да въведе строги мерки на икономии. Срещу споразумението обаче гласуваха 64 депутати от парламента, като 38 от тях бяха от управляващата партия Сириза, която договори споразумението. Сред тях са бившия финансов министър Янис Варуфакис, председателката на парламента Зои Константопулу и министъра на енергетиката Панайотис Лафазанис. Bloomberg интервюира депутатката Рейчел Макри, която също се възпротиви на споразумението.

Татуировка на шлем на ръката на Макри и вдъхва увереност и ѝ напомня за славни периоди от гръцката история като битката при Термопилите. „Трябва да се бориш, да не се предаваш. Трябва да защитаваш хората си”, заяви Макри.

„Грижа ме е за бъдещето на гърците и за бъдещето на децата и страната ми. Не става въпрос за бъдещето на депутатите в парламента. Призовавам министър-председателя Алексис Ципрас да каже едно голямо „не” на това изнудване. Знам, че е бил изнуден”, продължи тя.

„Йоанис Каподистриас – първият държавен глава на свободна Гърция, е казал, че предпочита да умре вместо да предаде хората. Няма да продадем Акропола, Шойбле махни си ръцете от Акропола”, завърши Макри.