New York Times: Гръцката криза намали апетита и на България за влизане в еврозоната

15.07.2015 | 12:21 Редактор: Лъчезар Вълев
New York Times: Гръцката криза намали апетита и на България за влизане в еврозоната

Гръцката криза и непоколебимият отговор на силните държави намали апетита и на България за влизане в еврозоната. Това пише New York Times в свой коментар, посветен на дълговата драма в южната ни съседка. Според медията влизането в единния валутен съюз изглежда все по-рисково.

Някога това беше ексклузивен клуб, в който всички в Европа искаха да се присъединят. Сега обаче да станеш партньор в европейската единна валута изглежда все по-малко привлекателно.

Така започва статията си New York Times.

Медията допълва, че от Полша до Чехия и Унгария, и дори още по на юг и изток, присъединяването към еврото все повече е разглеждано като придружено с рискове и разходи – включително значителен отказ от суверенитет. Все неща, според изданието, значително превишаващи ползите.

New York Times цитира Бойко Борисов, представен като премиера на най-бедната страна-членка на Съюза, който казва: Ще трябва да дадем пари на Гърция. Не виждам логиката в това. Според вестника дори ако България и останалите затруднени държави решат да продължат, кризата в Гърция може да намали сериозно желанието на сегашните страни от валутния съюз да ги приемат за членове.

Американската медия илюстрира коментара си с думите на вицепремиера Ивайло Калфин, според който Гърция ще бъде урок за самата еврозона и че апетитът за приемане на нови държави в клуба на еврото ще намалее.