Тунис: атентат срещу хотел в Сус

Въоръжен с калашников откри огън на плажа

26.06.2015 | 16:01
Тунис: атентат срещу хотел в Сус

Тунизийското радио съобщи на 26 юни 2015, че при атентата срещу хотел, пълен с туристи в град Сус въоръженият нападателят е бил убит. Информацията се потвърждава от Ройтерс, който цитира източник от силите за сигурност.

Сус е един от най-популярните крайбрежни курорти на североафриканската държава. Градът привлича туристи от Европа и съседните страни.

Тунис е под тревога след като ислямисти нападнаха музея Бардо в Тунис през март, при което бяха убити 22 чуждестранни туристи.

В петък сутринта /26 юни 2015/ на плажа пред хотела в туристическата част на Сус, в центъра на града се чули изстрели, при което били убити неопределен брой хора, потвърди тунизийската държавна телевизия.

 

"Изстрели на плажа пред хотел Кантауи / Kantaoui / предизвикаха неизвестен брой жертви", съобщи ТВ канал.

Гардиън цитира източник от Министерството на вътрешните работи в Тунис, според когото убити са 27 души.

 

Араби и европейци заедно сме обект на атаки: Федерика Могерини, висш представител на ЕС за външната политика

 

Нападателят в Туник бил въоръжен с автомат Калашников, пише вестникът и предава разказа на Елизабет ОБрайън, ирландка, която била на почивка с децата си. Тя грабнала децата си и побягнала, когато чула изстрелите от един от хотелите:

 

"Бяхме на плажа, синовете ми бяха в морето, а аз тъкмо излизах от водата. Беше към 12ч. и като се огледах на 500 метра от мен видях как един балон изпуска въздуха си, а след това чух изстрелите", казва Елизабет.

 

Британското външно министерство спешно разследва случая.

Сус е на 150 км от столицата Тунис. Това е един от най-популярните крайбрежни курорти. Няма информация за националността на жертвите. Ройтерс съобщи, че са 27.

Нападателите, извършили атентата през март срещу националния музей Бардо в Тунис са се върнали от боеве в съседна Либия, пише Гардиън.

/Графика: Гардиън/