Външните министри от нормандската четворка призоваха за прекратяване на огъня в Украйна

Дипломатите са изразили „остро безпокойство от влошаването на сигурността в Донбас"

24.06.2015 | 10:08 Редактор: Мариета Иванова
Външните министри от нормандската четворка призоваха за прекратяване на огъня в Украйна

Външните министри на Франция, Германия, Русия и Украйна призоваха вчера в Париж за незабавно прекратяване на боевете в Източна Украйна, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

В съвместно комюнике след срещата на т.нар. Нормандска четворка се изразява "остро безпокойство от влошаването на сигурността в Донбас".

"Министрите потвърдиха, че Франция, Германия, Русия и Украйна са решени да продължат да действат в този формат и да направят всичко възможно, за да бъдат изпълнени поетите ангажименти и да бъде решена кризата", заяви френският външен министър Лоран Фабиюс.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви след срещата, че тя е преминала в "конструктивен дух".
Разговорите продължиха над четири часа и преминаха без взаимни обвинения, отбеляза Щайнмайер, цитиран от ТАСС.

Страните разгледаха всички въпроси, свързани с уреждането на ситуацията в Източна Украйна и се съгласиха, че ключова роля в решаването на конфликта играе ОССЕ, добави той. По думите на германския външен министър резултатите от срещата "внушават относителен оптимизъм". Участниците в срещата съсредоточиха усилията си върху това не да търсят виновни за нарушаването на примирието, а да обсъдят как да се намали напрежението като цяло, каза още Щайнмайер. "Всички страни се придържат към мнението, че няма друг документ, на който можем да се опрем, освен Минските договорености", изтъкна той.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви след срещата, че всички участници твърдо са се обявили за активизиране на  усилията по изпълнение на споразуменията от Минск, постигнати през февруари. "Нашата обща решимост е да не допуснем срив на Минските договорености", каза Лавров. По думите на руския външен министър, "съществува такова усещане, че има сили, които биха искали да подкопаят този процес". "Аз няма да ги назова, но такива сили има. Мнозина по различни причини предпочитат военния, силовия сценарий, на мнозина им се иска ситуацията да не се успокоява, а напротив, да се влошава. Днес и четиримата министри твърдо се обявиха против подобни опити", добави Лавров,
цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес.