Дипломати загинаха при катастрофа с хеликоптер в Пакистан

Хеликоптерът се е разбила при аварийно кацане в училище близо до град Гилгит

08.05.2015 | 15:42 Редактор: Ирина Георгиева
Дипломати загинаха при катастрофа с хеликоптер в Пакистан

Военен хеликоптер се разби в планинската част на северен Пакистан, съобщи BBC. При инцидента загинаха шестима души - посланиците на Филипините и Норвегия в Пакистан, съпругите на посланиците на Малайзия и Индонезия, както и двамата пакистански пилоти. 

Официалните лица трябваше да присъстват на откриване на туристически обект. 

Машината се е разбила по време на аварийно кацане в училище в долината Налтар в Гилгит-Балтистан (територията е известна и с името Северна провинция Пакистан). Има и ранени.

Пакистанските талибани (TTP) твърдят, че те стоят зад атаката. За момента не е потвърдена достоверността на информацията.

"Хеликоптерът е бил свален от зенитни ракети." - това се казва в изявление, изпратено от говорителя на талибаните Мохамед Корасани.

Според военния говорител Асим Баджва катастрофата е била причинена от техническа неизправност. Районът не е "крепост на талибаните".

Пакистанският премиер Наваз Шариф трябваше да присъства на събитието, но хеликоптерът му се е върнал обратно при новината за инцидента.

Асим Баджва потвърди смъртта на норвежкия посланик Лейф Ларсен и посланика на Филипините Доминго Лусенарио в Twitter. Според поста други петима са ранени, включително посланиците на Полша и Холандия.

Единадесет чужденци и шестима пакистанци са били на борда на хеликоптера MI-17, когато е навлязал над долината Налтар.

"В пламъци"

Хеликоптерът се е ударил в сграда, принадлежаща към военното училище в Гилгит-Балтистан. Сградата се е запалила, но точно по това време е нямало никой в нея, съобщи високопоставен служител пред информационната агенция AFP.

Местен жител споределя пред AFP, че е имало засилени мерки за сигурност в района в навечерието на посещението.

"Бях в градината си със семейството ми и гледахме как пристигат хеликоптери. Точно тогава чухме силен взрив, а след това сградата на училището се подпали."

Разбилият се военен хеликоптер е един от трите, превозващи делегация от дипломати към откриването на лифт, построен от военновъздушните сили. 

Изпълнението на проекта приключи преди повече от шест месеца, но тържественото му откриване бе отложено поради други ангажименти на премиера Шариф.

Планинският регион Гилгит-Балтистан е известен с естествената си красота, а главният град Гилгит се приема като врата към планината Каракорум и хималайските планини. 

През последните години са налице редица катастрофи с един и същи модел на пакистански военни хеликоптери.


Инциденти с хеликоптер MI-17 в Пакистан

  • 2012: Петима души са убити в катастрофа с хеликоптер в близост до летище Скарду в района Гилгит-Балтистан
  • 2009: 41 души убити при катастрофа в северната част на област Chapri Ferozkhel
  • 2007: Четирима души са убити при катастрофа близо до Музафарабад, столицата на пакистански Кашмир.
  • 2004: 13 души са убити, когато хеликоптер, катастрофира