Трети ден на антиправителствени протести в Бурунди

Протестите са най-големите в Бурунди след края на гражданската война през 2005

28.04.2015 | 14:54 Редактор: Ирина Георгиева
Трети ден на антиправителствени протести в Бурунди

В Бурунди има нова вълна от антиправителствени протести, съобщи BBC. Недоволството е насочено срещу решението на президента Пиер Нкурунзиза да се кандидатира за трети мандат. 

Чува се стрелба, а някои улици в столицата Бужумбура са барикадирани в третия ден на протести, съобщиха свидетели пред BBC.

В Гитега, вторият най-голям град в Бурунди, полицията блокира студенти, за да не се присъединят към демонстрациите, заявиха местни жители.

Протестите са най-големите в Бурунди след края на гражданската война през 2005. Армията и полицията се опитват да потушат протестите, а правителството ги описва като въстание.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че е изпратил пратеник за региона, който да разговаря с президента Нкурунзиза.

Очаква се кризата в Бурунди да бъде обсъден на Събранието на Африканския съюз.

На 26 април двама от протестиращите бяха застреляни по време на сблъсъци с полицията в столицата, предаде AFP, позовавайки се на очевидци.

Очевидците разказват, че един човек е бил застрелян в квартал Нгагара, а друг в Мусага, след като полицията открила огън с истински муниции.