Започва делото за пожара в мината в Сома, Турция

45 души са обвинени в убийство

13.04.2015 | 12:40
Започва делото за пожара в мината в Сома, Турция

Десетки заподозрени ще се изправят пред съда в Турция на 13 април 2015 заради трагедията в мина в турския град Сома през 2014, при която 301 миньори загинаха, съобщава АФП.

45 души са с обвинения в убийство, включително 8 бивши топ мениджъри от Soma Komur Group, която управлява мината.

Процесът се очаква да е дълъг. Има 487 граждански иска и 436 свидетели за изслушване.

Делото ще се гледа на около 50 км от Сома, в Акхисар, Западна Турция.

Инцидентът стана на 13 май 2014.

Той повиши опасенията за безопасността на турската индустрия и показа неадекватната реакция на правителството на Ердоган – сега президент на Турция, но тогава министър-председател, съобщава АФП.

Ердоган се опита да омаловажи трагедията, като каза, че „инциденти стават в работата“ и я сравни с инциденти от епохата на индустриалната революция във Великобритания.

Трагедията предизвика протести, които разтърсиха кабинета година след масовите антиправителствени протести в Истанбул и други градове.

 

Трагедията стана при пожар в един от рудниците на Сома, докато под земята имаше 800 души.

Прокуратурата каза, че миньорите са загинали от задушаване.

Много миньори загинаха само за минути и само тези, които бяха далеч от центъра на пожара успяха да излязат на повърхността.

Тялото на последния миньор бе извадено едва четири дни по-късно, с което общият брой на жертвите достигна 301, а на ранените – 162.

Доклад за трагедията показа дълъг списък от грешки в мината, включително липса на датчици за токсичния въглероден окис, маски в лошо състояние и лоша вентилация.

„Доклад от 2009 показва, че производството в мината не може да се поднови, заради риска от пожар, ако не се приложат мерки за безопасност“.

Мината бе затворена от предишния собственик през 2009 и отворена отново през 2013 с тържествена церемония, на която присъстваха много официални лица.

Адвокатите на семействата на жертвите казват, че собствениците на мината в Сома са се опитвали да добиват повече от възможното, водени от жажда за печалба, което в резултат е довело до „условия на труд, близки до робски“, съобщава АФП.

Ръководството на мината беше напълно наясно за смъртната опасност, която бе надвиснала над работниците“, каза Селджук Козагакли / Kozagacli/ пред АФП.

Сред осемте топ мениджъри от Soma Komur Group, които се изправят пред съда е главният изпълнителен директор Джан Гюркан и главният мениджър Рамазан Догру. Те бяха обвинени в убийство – рядкост в съдебен процес за нещастен случай.

Прокуратурата поиска 25 години затвор.

Други висши служители на компанията бяха обвинени в убийство от престъпна небрежност и също са заплашени от дълги години в затвора.

В очакване на евентуално напрежение, полицията получи подкрепления от съседните райони. Съдът е обграден от органите на реда – сграда, обикновено използвана за културен център и избрана заради мащаба на процеса.