Водят се нови боеве в центъра на Аден

Джамиите призовават за джихад срещу силите на хутите

08.04.2015 | 16:34 Редактор: Ирина Георгиева
Водят се нови боеве в центъра на Аден

За нови боеве се съобщава в южния йеменски град Аден между бунтовниците хути и милицията, лоялна на президента Абд Рабу Мансур Хади, съобщи BBC.

Подпалени са няколко къщи в централния квартал Кратер в Аден, след като са били ударени от ракети на бунтовниците, съобщиха местни жители за Reuters.

Джамиите също призовават за свещена война срещу хутите. Военни самолети на Саудитската коалиция, която подкрепят правителството, междувременно са бомбардирали бунтовнически цели на север.

По-рано от САЩ заявиха, че ще засилят подкрепата си към коалицията, включително и чрез ускоряване на оръжейните доставки.

Според първия заместник-държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен, бунтовниците и милицията, лоялна на президента Абд Рабу Мансур Хади са разбили икономиката и институциите на Йемен, а това е породило нестабилност, от която джихадистките бойци ще се стремят да се възползват.

"Имаме бързи оръжейни доставки, увеличихме обема на разузнавателната информация и създадохме съвместна координация и създадохме клетка в Саудитския операционен център." - допълни Блинкен в Рияд след срещата си с президента на Йемен.