Петролът поевтиня след споразумението на шесторката с Иран

Понижението на сорт Брент е малко под 5%

02.04.2015 | 22:37 Редактор: Мариета Иванова
Петролът поевтиня след споразумението на шесторката с Иран

Петролът поевтиня при новината за споразумение между т.нар. шесторка преговарящи с Иран за ядрената програма на близкоизточната страна.

Руската агенция ТАСС предава, че към 21 часа стойността на фючърсите на петрола сорт Брент за доставка през май се е понижила с 4.57% до 54.60 долара за барел. На един по-ранен етап стойността на енергийната суровина се понижи с над 5%. Цената на априлските фючърси на петрола от сорт WTI (West Texas Intermediate) се понижи с 2.87% до 48.60 долара за барел, отбелязва ТАСС.

Шестте световни сили и Иран приеха ключовите параметри на бъдещо всеобхватно и окончателно споразумение по иранската ядрена програма, съобщи в Лозана върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от Reuters и AFP.

Капацитетът на Иран за обогатяване на уран ще бъде намален,  добави Могерини. Ядреният обект във Фордо ще бъде трансформиран в център по ядрена физика и в него няма да има ядрени материали, предава БТА.

Бъдещото споразумение между световните сили и Иран ще трябва да бъде одобрено от Съвета за сигурност на ООН, коментира още Могерини.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери написа в Twitter: "Голям ден. Европейският съюз, групата 5+1 и Иран имат параметрите за решаване на основните въпроси за ядрената програма. Скоро подновяваме работата за окончателно споразумение", гласи постът на Кери.

Reuters цитира западен източник, че дейностите на Иран по обогатяване на уран ще бъдат наблюдавани в продължение на 10 години, ако до 30 юни бъде постигнато всеобхватно споразумение.

Още по темата

Сега Иран има инсталирани около 19 000 центрофуги, от които ще запази около 6 000, а по-голямата част от запасите от обогатен уран ще бъдат изпратени в чужбина. След изтичането на първите 10 години ядрените изследвания и разработки ще бъдат ограничени и наблюдавани в продължение на още 15 години. В замяна на изпълнение на бъдещото всеобхватно споразумение санкциите срещу Иран ще бъдат отменени постепенно.

Reuters цитира пост на иранския президент Хасан Рохани в Twitter, че в ядрените преговори в Лозана е постигнато споразумение по ключовите параметри. Рохани добавя, че работата по съставяне на проекта за споразумение ще започне веднага и ще завърши на 30 юни.