Франция, местни избори 2015 – Льо Пен атакува

Втори тур, 29 март 2015

29.03.2015 | 18:56
Франция, местни избори 2015 – Льо Пен атакува

 

Вторият тур на местните избори във Франция на 29 март 2015 показва участие от 41,94% към 17ч. местно време.

След като Социалистическата партия, която напълно се провали на първия тур на местните избори във Франция, десницата се очаква да ще спечели 11 департамента от Националния фронт и други 9 от левицата.

Още по темата

Националният фронт на Марин Льо Пен, която се обявява срещу имигрантите и европейската идея, печели места в местната власт, с което си проправя път като мейнстрийм партия и ще може да атакува националните избори.

Докато на първия тур на местните избори на 22 март 2015 партията на Марин Льо Пен излезе втора, сега се очаква да стане първа в страната.

 

 

„Националният фронт има национална подкрепа, той достигна ниво, което е високо, много високо“, каза министър-председателят-социалист Мануел Валс пред Журлан дьо Диманш, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

Вторият тур е важно изпитание за бившия президент Никола Саркози, който спечели неочаквана победа на 22 март, но все още е изправен пред предизвикателства в собствената си партия, UMP.

Сондажите дават на UMP и неговите съюзници почти двойно повече места в департаментите от социалистите на президента Франсоа Оланд и неговите съюзници.

Социалистите ще загубят 20-40 от 61 департамента, които имаха досега, съобщава Ройтерс.

Долната инфографика на Фигаро показва безработицата по департаменти за третото тримесечие на 2014 - в тъмносиньо - над 12,5%. Средно за Франция - 10%.

Националистите на Льо Пен се надяват да спечелят един или два департамента най-много, поради неблагоприятната изборна аритметика, но очакват по-голяма победа в регионалните избори в края на тази година.

Сондажите показват, че Льо Пен може да стигне до втори тур на президентските избори през 2017 дори, но не и да спечели.

/Корица: корицата на Charlie Hebdo/