Американският щат Юта върна смъртното наказание чрез разстрел

До този метод за изпълнение на смъртни присъди може да се прибягва, ако липсва смъртоносна инжекция

24.03.2015 | 17:27 Редактор: Ирина Георгиева
Американският щат Юта върна смъртното наказание чрез разстрел

Рони Гарднър трябваше да бъде наказан, припомня Bloomberg. През 1980г. той избяга два пъти от затвора, докато излежаваше присъда за грабеж в щатския затвор на Юта. По време не второто си бягство, Гарднър уби човек, преди полицията да му постави белезниците отново. През 1985г. той прави трети опит за бягство от съдебната залата, където срещу него върви дело за убийство на човек. Затворникът отново убива - един от адвокатите и ранява няколко души, преди отново да бъде закопчан.

Гарднър е осъден на смърт за причиняване на тежка телесна вреда. На 17 юни 2010г. присъдата му е изпълнена от щата Юта. Методът е чрез разстрел. Това е негов избор - осъдените на смърт затворници преди 2004г. могат сами да изберат този метод за изпълнение на наказанието.

Попитан, защо е избрал разстрела вместо смъртоносната инжекция, Гарднър отвърнал за Deseret News: "Повече ми харесва разстрелът. Толкова по-лесно е ... и няма грешки."

След като през 2004г. Юта забрани разстрела за изпълнение на смъртна присъда, то на 10 март 2015г. го върна. Законопроектът запазва смъртоносна инжекция, но в случай, че тя не може да бъде осигурена, разстрелът ще бъде "резервният план", пише AP.

Губернаторът на Юта подписа законопроекта на 23 март, въпреки че го определи като "малко страшен", допълват от AP.

Смъртното наказание е разрешено в 32 американски щата. Около 3035 души в САЩ очакват изпълнение на присъдата си към октомври 2014г. Между 1976г. и 2014г. в Америка са екзекутирзани 1394 души. През последните години обаче САЩ среща все по-голям проблем с осигуряването на вещества за смъртоносни инжекции, защото европейските производители са против смъртното наказание.