Равносметката почти година след изчезването на полет MH370

Още няма и следа от самолета

06.03.2015 | 15:26 Редактор: Велко Каменов
Равносметката почти година след изчезването на полет MH370

На 8 март 2014 г. полет MH370 на Малайзийските авиолинии изчезна безследно с 239 души на борда. Почти година след изчезването му следователите смятат, че самолетът се е разбил някъде в южната част на Индийския океан – на хиляди километри от маршрута, по който е трябвало да се движи.

Въпреки мащабната акция, организирана за откриването на самолета, досега от него няма и следа. 65 летателни апарата и 95 кораба претърсиха над 7 милиона квадратни километра без резултат.

Резултатите за авиопревозвача, чийто самолет изчезна, бяха пагубни. Малайзийските авиолинии вече търпяха загуби, когато техният полет MH370 изчезна. Освен това няколко месеца по-късно компанията преживя втора трагедия, след като нейният полет MH17 беше свален над Украйна.

В резултат малайзийският държавен инвестиционен фонд „Казана” разкри план за преструктуриране за авиопревозвача. „Казана” е мажоритарен акционер в Малайзийските авиолинии. Планът на стойност 1,9 милиарда долара включваше свалянето на компанията от борсата, намаляването на броя на обслужваните маршрути и съкращаването на 30% от служителите.

Оцеляването на Малайзийските авиолинии все още не сигурно, както и дали полет MH370 някога ще бъде намерен. За близките на хората на борда на самолета остава тежкото бреме от липсата на отговори.