Холандия показа останките от Malaysia Airlines MH17 във военна база

03.03.2015 | 20:23
Холандия показа останките от Malaysia Airlines MH17 във военна база
Холандия показа останките от Malaysia Airlines MH17 във военна база

Първите 500 близки на загиналите пътници от сваления самолет на Malaysia Airlines полет MH17 над Украйна посетиха на 3 март 2015 останките, които се съхраняват в холандска въздушна база, съобщи АФП.

На летището Гилзе-Рийен в Южна Холандия останките пристигнаха в края на 2014 в рамките на разследване, което трябва да покаже как точно е бил свален самолетът Boeing 777 през юли 2014, при което загинаха 298 души на борда.

Около две трети от загиналите бяха холандци, а в катастрофата бяха убити граждани на общо 11 страни.

Части от фюзелажа бяха показани в хангарите на базата за оглед от журналисти и близки на загиналите.

Около 50 души от семействата на жертвите наблюдаваха пристигането на останките в базата през декември, но сега за пръв път те могат да се видят отблизо.

/Снимки: Министерство на отбраната на Холандия/

 

„Около 500 души идват, не само от Холандия, но и от други страни“, каза Сара Верной от холандската служба за безопасност /OVV/, която ръководи разследването на катастрофата.

Украйна и Западът обвиняват Москва в снабдяване на проруските бунтовници с ракетите, които са свалили самолета, съобщавав АФП. Русия и сепаратистите отричат отговорност за инцидента и сочат Киев като виновник.

Холандия ръководи международните усилия за провеждане на наказателно дело, ако бъдат идентифицирани виновниците.

Международни следователи от Украйна, Малайзия, Австралия, САЩ, Великобритания и Русия вече направиха предварително изследване на останките, съобщи OVV.

В края на март ще бъде направен триизмерен модел на част от самолета, кокпита и местата в бизнес класата, съобщи OVV.

Предварителен доклад от септември 2014, който не посочи виновна страна, съобщи, че самолетът „се е разцепил във въздуха, вероятно в резултат от структурна повреда, предизвикана от голям брой бързолетящи осколки, проникнали в корпуса отвън“.

Тук може да се види видео на Министерството на отбраната на Холандия, показващо събирането на останките на самолета и пренасянето им до базата Гилзе-Рийен.

/Графика: Министерство на отбраната на Холандия/

Авиокомпанията-собственик на самолета претърпя тежки икономически последици от катастрофата.