Киев праща бронетранспортьори в Източна Украйна

Винаги сме били на страната на мира, заяви Порошенко

08.02.2015 | 13:13 Редактор: Мариета Иванова
Киев праща бронетранспортьори в Източна Украйна

Киев ще изпрати в зоната на силовата операция в Източна Украйна бронетранспортьори "Спартан", способни да поразяват тежка бронирана техника и вертолети. Това съобщи вчера украинското министерство на вътрешните работи, цитирано от ТАСС.

Бойците на полка "Азов" са получили шест съвременни бронирани машини "Спартан", пише Dnes.bg, позовавайки се на руската информационна агенция . Те са оборудвани с интегриран комплекс, включващ пулт за дистанционно управление и управляема противотанкова ракета. Операторът избира цел, осъществява пуск на ракетата и съпровожда целта в ръчен или автоматичен режим, отбелязва пресслужбата на вътрешното ведомство.

"Днес тези машини са тук, а утре ще бъдат на предно място с екипажите, които ще ги получат. Нашата философия е следната - максимално да се подсилят тези части, които са най-боеспособни, и да им се осигури възможност да изпълняват бойните задачи", заяви украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков.

В същото време украинският президент Петро Порошенко заяви, че страната му винаги е била и ще бъде „на страната на мира”. По-рано той подчерта, че доставките на модерно оръжие от НАТО са необходими.

Украинският президент посочи още, че иска в страната му да бъде постигнат мир, но за това е необходима силна украинска армия.

Полският министър на отбраната Томаш Семоняк от своя страна заяви, че страната му ще продължи сътрудничеството си с Украйна и ще доставя оръжие на Киев. Министърът припомни още, че Варшава досега е изпратила 4 млн. евро помощ на Украйна.

В същото време хуманитарната криза в Източна Украйна се задълбочава.

На 8 февруари хиляда и сто тона хуманитарна помощ от Русия пристигна в Донбас. Сред доставените товари има хранителни продукти, строителни материали и други материални средства, необходими за осигуряване живота на населението. След разтоварването на машините колоната ще потегли към Ростовска област.