Обама подкрепи Оланд във "френския 11 септември"

09.01.2015 | 09:39
Обама подкрепи Оланд във

В четвъртък вечерта, 8 януари Барак Обама отиде в посолството на Франция във Вашингтон, за да отдаде почит на жертвите на атентата срещу редакцията на Charlie Hebdo.

В книгата за съболезнования Обама написа:

„От името на всички американци ставам част от французите в нашата солидарност след ужасяващото терористично нападение в Париж. Като съюзници през вековете, ние се присъединяваме към френските си братя за възстановяване на справедливостта.

Ние ще вървим заедно, убедени, че терорът няма да победи свободата и идеалите, които са и нашие, идеалите, които осветяват света.

Да живее Франция!“

Америка е на страната на своите „най-стари съюзници“, Франция, в момента на болка на „един френски 11 септември“, който, удряйки Charlie Hebdo, атакува „кулите“ на свободата на словото, както бе ударен Световния търговски център.

Тази безрезервна подкрепа вече бе изразена в сряда, когато Обама се обади на Франсоа Оланд и предостави американски разузнавателни ресурси на разположение на Париж в преследването на терористите, пише Фигаро.

„Франция е най-прекрасният френски град.. за света те са вечния символ, който ще остане извън образната визия на убийците“, каза Обама, подчертавайки ролята на французите в борбата с тероризма.

Във вълнуваща декларация държавният секретар Джон Кери се обърна на френски към френския народ:

„Искам да се обърна директно към парижани и всички французи, за да им кажа, че всички американци са на тяхна страна“, каза той.

Многобройни послания на съпричастие пристигат във Франция от целия Конгрес, от цялото общество и посолството на САЩ в Париж смени логото си в Туитър с „Je suis Charlie“.

Още по темата

 

Източник, близък до разузнаването е казал на Фигаро, че американците „не са засекли разговори“ преди нападението чрез комуникационните системи С3 на Ислямска държава.

Въпреки това много американски медии в четвъртък съобщиха, че двамата братя Куаши са бил в списъка на лицата, на които е забранено да летят до САЩ.

Американският министър на правосъдието Ерик Холдър ще бъде в Париж в неделя за участие в международна среща за борбата с тероризма, по покана на френския министър на вътрешните работи.

 

Неуважението на Charlie Hebdo притеснява една част от Америка

Във Вашингтон започна дебат по въпроса за „границите на свободата на словото“ и неуважителния характер на някои карикатури.

Този дебат не е изненадващ в Америка, която остава много силно религиозна страна, пише Фигаро.

През 2012 при отпечатването на сатиричния брой Charia Hebdo на Charlie Hebdo говорителят на Обама Джей Карни каза, че „се пита за преценката, довела до отпечатването на тези неща“.

Явно неуважението на Charlie Hebdo към религиозния фанатизъм притеснява част от Америка.

New York Daily News и CNN размазаха някои снимки на Стефан Шарбоние с неговия вестник с корица, на която има карикатура на Мохамед. Тези решения са неразбираеми от френска гледна точка и провокираха оживен дебат в Туитър между американските вестници.

New York Times, който нарече Франция „антилиберална“ заради забраната на бурката, обясни, че не иска да публикува някои карикатури, определени като „потенциално обидни“.

Редакцията на вестника обаче е ясна:

„Някои ще кажат, че Charlie Hebdo разяри ислямистите. Сякаш хладнокръвното убийство може да бъде цената за издаването на списанието.

Абсурдно е да се мисли, че за да бъдат избегнати терористични нападения, трябва да бъдат оставяни терористите да диктуват стандартите на демокрацията“.